Avrupa Komisyonu ve 35 ülke, küresel para aklamayı önleme (AML) politikalarının belirlenmesinden sorumlu Mali Eylem Görev Gücü’nden (FATF) kripto para birimleri ile ilgili standartları gözden geçirmesini talep etti. FATF ise yaklaşmakta olan G20 Zirvesi’nde, kripto paralar ile ilgili gözden geçirilmiş kara para aklama önlemlerini sunmaya söz verdi.
35 Ülke ve AB, Kara Para Aklama İle İlgili Daha İyi Politikalar İstiyor
Temel amacı kara para aklamayı ve terörizm finansmanını önlemek olan ve 1989’da kurulan FATF, 35 ülke ve bölgesel iki kuruluştan oluşuyor. Örgütün üyeleri arasında, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Rusya, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD yer alıyor. Ayrıca Avrupa Komisyonu ve Körfez İşbirliği Konseyi de FATF’ye üyeler.
FATF, 18-23 Şubat tarihleri arasında Paris’te bir toplantı düzenledi. Yonhap’ın yayımladığı haber göre, bu toplantıda, 35 ülkenin ve iki kuruluşun temsilcileri, tüm dünyayı, kripto para birimlerinin getirdiği kara para aklama risklerini anlamaya ve çözmeye davet etti. Ayrıca üyeler, elektronik cüzdanların giderek artmasından ve sahiplerinin kimliğini gizleyen programlardan endişe duyduklarını da belirttiler.
Bunun üzerine FATF ise, “FATF kendi uluslararası standartlarını gözden geçirecek ve Haziran 2015’te oluşturulan dijital para birimleri kılavuzunun revizyonuyla beraber, Mart ayında düzenlenecek olan G20 Zirvesi’nde katılımcılara sunacak.” diyerek örgütün üyelerine söz verdi.
Kore: AML Yönetmeliklerini Hazırlayan İlk Ülke
Kore yetkililerinin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, toplantı sırasında Güney Kore, FATF’ye, kara para aklamayla mücadelede kripto para işlemleri ile ilgili yükümlülüklerini anlattı. Buna göre, Güney Kore’nin, üye ülkeler arasında, kripto para ticareti ve kara para aklamayı önleme ile ilgili kılavuzu hazırlayan ilk ülke olduğu belirtildi.
Güney Kore, 30 Ocak’ta uygulamaya başladığı sistemle, kripto para ticaretindeki kimliksiz işlemleri yasaklamıştı. Ayrıca, Mali İstihbara Birimi de finansal kurumlar için kara para aklamayı önleme yönergeleri yayımlamıştı.