Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro devlete ait şirketlerin artık Petro üzerinden ihracat yapabileceğini açıkladı. Hatta yerel medya organı Cuatro F’nin haberine göre Venezuela’da artık Petro ile gayrimenkul dahi alınabiliyor.
Petro ile birlikte küresel ekonomide devrim gerçekleştirdiklerini iddia eden Maduro, ön satış sürecinde 133 bin farklı ülkeden 200.700 katılım talebi aldıklarını belirtti. Daha önce de belirttiğimiz üzere Devlet Başkanı Maduro Venezuela’nın petrol destekli kripto parasının ön satışında 5 milyar dolar fon toplandığını iddia etmişti.
Yerel medyada çıkan haberlere göre ülkede 20 Nisan’dan itibaren Petro ile gayrimenkul satın almakta mümkün hale gelecek. Konu hakkında içişleri bakanı Néstor Revero ile görüşen Maduro gerekli işlemlerin Özerk Kayıt ve Noterler Servisi aracılığıyla yapılmasını istedi. Ayrıca ABD yaptırımlarının hedefi olan devlete ait petrol ve doğal gaz şirketi PDVSA artık ihracat ödemelerini Petro üzerinden kabul edebilecek.
Bu gelişmeyle birlikte Venezuela’nın petrol, gaz, çelik, alüminyum, petrokimya ürünleri, kakao gibi diğer Güney Amerika ülkeleri tarafından ithal edilen kaynakların ödemelerinin Petro üzerinden gerçekleşmesi sonucu petrol destekli kripto paranın daha da güçlenmesi bekleniyor.
Ayrıca Venezuela’nın yerel büyük şirketleri 2016-2017 yılları arasındaki vergi borçlarını Petro üzerinden ödeyebilecek.
Petro’nun Ön Satış Detayları
Cuatro F gazetesinde yer alan haberde ön satış hakkında ayrıntılı rakamlarda mevcut. Buna göre ön satışa katılan yatırımcıların %52.7’si ABD Doları’yla ödeme yapmak isterken %22.59’luk kesim ise Japonya Yen’ini tercih etti. %15.9 Euro, %7.9 Ethereum ve sadece %0.7’lik kesim ise ön satışa Bitcoin ile katıldı.
Dünya genelinde Petro’ya karşı eleştirilerin ve yaptırımların ardı arkası kesilmiyor. Eleştiriler hakkında konuşan Maduro;
” Tüm dünyanın saygı duymasını bekliyorum. İyi yada kötü her ne şekilde olursa olsun diğer ülkelerin finansal girişimlerine destek olmalıyız. Venezuela kalkınmak ve ekonomik refahı sağlamak için başlattığı bu finansal girişim için neden bu kadar eleştiriliyor? ” dedi.