Binance’in araştırma kolu Binance Research‘ün yayımladığı son rapora göre kripto para piyasası Şubat ayında yüzde 20,2 oranında değer kaybederek tarihin en kötü Şubat aylarından birinden geçti. Milyonlarca yatırımcının piyasadan silindiği, milyarlarca doların buharlaştığı bu acı tablonun ardında ABD Başkanı Donald Trump‘ın Meksika ve Kanada’dan yapılan ithalata yüzde 25 gümrük vergisi getirmesi, Bybit’e yönelik tarihin en büyük hack saldırısı ve memecoin piyasasındaki sert düşüş yer aldı. Aynı zamanda geleneksel finans piyasaları da gelişmelerden olumsuz etkilendi. Teknoloji hisseleri yıl başından itibaren düşerken, Amazon (AMZN), Google (GOOGL) ve NVIDIA (NVDA) gibi dev hisseler de değer kaybetti.
Bybit Hack Saldırısı
Bybit, 21 Şubat 2025 tarihinde tarihin en büyük hack saldırısına uğradı ve borsanın cüzdanlarından 1.46 milyar dolarlık kripto para çalındı. Saldırının arkasında Kuzey Kore merkezli hacker grubu Lazarus‘un olduğu ortaya çıktı. Hacker’lar Safe (Wallet) geliştiricisini hedef alan bir phishing saldırısı ile Bybit’in Ethereum $1,585.48 soğuk cüzdanına erişim sağladı.
Olayın ardından 350 binden fazla para çekme işlemi gerçekleştirildi ve borsa 12 saat içinde bu talepleri işledi. Hack’lenen fonlardan 42.89 milyon doların dondurulduğu açıklandı.

Bu olay yatırımcıların büyük bölümünü daha güvenli görülen stablecoin’lere ve Bitcoin $84,535.49‘e (BTC) yöneltirken, Ethereum’un (ETH) piyasa değerinde ciddi bir kayıp görüldü. Şubat ayında Ethereum‘un fiyatı yüzde 20 düşerken, Bitcoin’in piyasa üzerinde hakimiyeti yüzde 1 artışla yüzde 59,6’ya yükseldi.
ABD Tarife Kararları
Başkan Trump’ın Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata yüzde 25 gümrük vergisi koyduğu açıklaması finans piyasalarını olumsuz etkiledi. Yatırımcılar ticaret savaşı endişeleriyle riskli varlıklardan kaçarken, kripto para piyasasında büyük bir satış dalgası yaşandı. Şubat ayında toplam piyasa değeri 3.6 trilyon dolardan 2.8 trilyon dolara kadar düştü.
Solana (SOL) ağı düşüşte en ağır darbeyi alan kripto paralardan biri oldu ve ağdan 485 milyon dolarlık fon çıkışı oldu. Bu fonlar ağırlıklı olarak Ethereum, Arbitrum (ARB) ve BNB Chain’e kaydı. Ek olarak Solana üzerinde işlemler yapan memecoin projelerinin işlem hacimleri yüzde 90 oranında azaldı.
Stablecoin ve Gerçek Dünya Varlıkları (RWA’lar) Yükseldi
Kripto para piyasasındaki belirsizlik stablecoin‘lere ve RWA projelerine ilgiyi artırdı. Stablecoin piyasasının toplam değeri yüzde 10 artarak 224 milyar dolara ulaşırken, RWA varlıklarının piyasa değeri yüzde 17 yükselerek 17 milyar dolara çıktı. Kripto para piyasasının bu iki kolundaki bu büyük artışta yeni ABD stablecoin yasalarının getirdiği düzenleme netliği ve stabil getiri sağlayan finansal ürünlere talep etkili oldu.

Diğer yandan Ethereum tabanlı NFT piyasasında da yüzde 38,2 oranında bir hacim düşüşü yaşandı. NFT alım satımı yapan benzersiz kullanıcı sayısı Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Buna rağmen NFT pazar yeri OpenSea‘nın pazar payı yüzde 71,5’e yükseldi.