ABD Senatosu, geçtiğimiz haftalarda yoğun tartışmalara yol açan önemli kripto para kolu Merkeziyetsiz Finans (DeFi) aracılık kurallarını iptal edecek yasa tasarısını tekrar oylamaya hazırlanıyor. FOX Business muhabiri Eleanor Terrett tarafından aktarılan bilgiye göre Perşembe günü gerçekleşecek oylama yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için son aşama olacak. Tasarı daha önce 4 Mart tarihinde iki partinin de güçlü desteğini alarak “süper çoğunlukla” kabul edilmişti. Ancak teknik bir sorun nedeniyle Senato’nun tekrar oy kullanması gerekiyor. Oylama olumlu sonuçlanırsa yasa tasarısı en erken Cuma günü Başkan Donald Trump‘ın imzasına sunulabilecek.
Tartışmalı DeFi Kurallarının İptali Neden Önemli?
ABD Vergi Dairesi (IRS) tarafından getirilen DeFi aracılık kuralları kripto para dünyasında geniş çapta tepkiye neden oldu. Bu kuralların yürürlüğe girmesi durumunda DeFi protokollerinin ve kullanıcılarının işlem kayıtlarını IRS’e raporlaması zorunlu hale gelecekti.
Kurallar, özellikle merkeziyetsiz borsalar ve borç verme protokolleri gibi geleneksel finans kurumlarına alternatif olarak ortaya çıkan DeFi ekosistemini doğrudan hedefliyordu. Kripto para dünyasındaki birçok uzman ve kullanıcı bu düzenlemenin sektörün büyümesine engel olacağını ve inovasyonu baltalayacağı görüşünde.

Düzenlemeyi iptal etmek isteyen yasa koyucular ise DeFi protokollerinin aracılık görevi görmediğini ve kullanıcı işlemlerinin doğası gereği anonim olduğunu savunuyor. Kuralların protokolleri kullanıcı verilerini toplama ve raporlama konusunda zor durumda bırakacağı belirtiliyor. Sektör temsilcileri ve kullanıcılar kuralların yürürlüğe girmemesi durumunda DeFi uygulamalarının daha rahat büyüyeceğine inanıyor.
Yasa Tasarısı Neden Tekrar Oylanacak?
Tasarının ilk kabul edildiği 4 Mart tarihinde gerçekleşen oylamada teknik bir hata yapıldığı ortaya çıktı. Bu teknik aksaklık nedeniyle Senato’nun tasarıyı tekrar oylaması gerekiyor. Teknik sorunun ne olduğu net olarak kamuoyuyla paylaşılmadı ancak oylama prosedüründeki bu durum tamamen usule ilişkin. Yeni oylama yalnızca prosedürün tamamlanması açısından önemli ve tasarının içeriğinde herhangi bir değişikliğe neden olmayacak.
Tasarı yeniden oylanıp onaylandıktan sonra yasalaşması için son adım olarak eski Başkan Donald Trump‘ın önüne gelecek. Trump’ın tasarıyı imzalaması bekleniyor çünkü daha önce bu konuda olumsuz bir görüş bildirmediği gibi, tasarıya karşı herhangi bir muhalefet sinyali de vermedi.