Dünyanın en büyük yatırımcı topluluklarından birine sahip olan Türkiye ekosistemde çok önemli bir yere sahip. Asgari 5 milyon yatırımcı olduğu düşünülüyor ve sadece yerel borsalarda bile kümülatifte 14 milyar TL’nin üzerinde hacim oluşuyor. Bu yüzden beklenen kripto para düzenlemesi sadece Türkiye için değil küresel kripto ekosistemi için kritik.
Türkiye Kriptoyu Yasaklayacak Mı?
Kripto para yatırımcılarını endişelendiren şey Ocak ayı bitmeden gelmesi beklenen taslağın kripto için yasaklar getirecek olması. Ancak ekosistemin tanınmış isimleri tarafından görüldüğü iddia edilen taslakta katı yasaklar olmadığı söyleniyor. Bununla ilgili son söylentileri sizinle zaten paylaşmıştık.
Şimdi de Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun elde ettiği bazı bilgiler ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığının son rötuşlarını yaptığı düzenlemede kripto paralar “değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar” şeklinde tanımlanıyor.
Kripto para borsaları ve saklama hizmeti veren şirketler de taslakta tanımlanıyor. Hali hazırda Akbank, Garanti Bankası gibi kurumların alım, satım ve saklama hizmetleri konusunda çalışmaları olduğu zaten konuşuluyor.
Düzenleme Neyi Amaçlıyor?
Uzun süredir ifade ettiğimiz üzere Türkiye kara para aklama konusunda gri listeden kurtulmak için çabalıyor. FATF gerekliliklerini yerine getirmeyi ana amaç edinen bu düzenleme kötüye kullanımlara tedbirler ve bazı zorunlulukları beraberinde getiriyor.
Yücel Kayaoğlu’na göre borsa faaliyet izinleri SPK tarafından verilecek. Ayrıca borsa gelirinin bir kısmı da SPK’ya pay edilecek. Mali açıdan zayıfladığı tespit edilen borsalarsa tıpkı bankalarda olduğu gibi faaliyetini durdurmak zorunda kalacak. Bu detay oldukça önemli ve yatırımcı lehine çünkü Thodex gibi vakaları geçmişte görmüş olmamız gelecekte tekrar karşılaşmayacağımız anlamına gelmiyor. Yatırımcısını mağdur eden, küresel kur ile yerel kur arasında (çekimleri askıya aldığı için) uzun süreli ayrışmalar yaşayan borsaların işi zorlaşacak.
Eğer borsalar müşterilerini riske edecek adımlar atarsa yetkililerin 20 yıla kadar hapis cezası alma riski olacak. MASAK artık çok daha kolay biçimde suça bulaşan borsa hesaplarına el koyabilecek. Daha önce Mehmet Şimşek Şubat ayında yapılacak FATF toplantısında gri listeden kurtulabileceğimizi söylemişti bu da Ocak bitmeden kuralların yasalaşabileceği anlamına geliyor.
Şimdilik TCMB’ye üye olarak atanan kripto dostu üye Prof. Dr. Fatma Özkul elle tutulur en önemli pozitif adımdı taslak tam olarak ortaya çıktığında diğer somut adımları da göreceğiz.
Vergi konusu merak ediliyor, taslağı gördüğünü iddia edenlere göre (veya gerçek taslak olduğu iddia edilen şeyi görenlere) vergi konusu bu aşamada ele alınmıyor onun için seçim sonrasına işaret ediliyor.