ABD Hazine Bakanlığı, 2024 yılının dördüncü çeyrek raporunda Bitcoin $94,343.8’in merkeziyetsiz finans (DeFi) alanındaki etkisini ele aldı. Raporda, Bitcoin’in “hızlı büyümeye devam ettiği” vurgulanırken, ABD Hazine Bakanlığı BTC’yi “dijital altın” olarak nitelendirdi.
Bitcoin’in Değer Saklama Rolü
Hazine Bakanlığı raporunda Bitcoin’in, DeFi dünyasında temel bir değer saklama aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti. Raporda, “Bitcoin ve diğer dijital varlıklar, küçük bir başlangıç tabanından hızla gelişiyor” ifadelerine yer verildi. BTC’nin, altının dijital şekli olarak şekillenen algısı, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell tarafından da desteklendi.
Powell, Bitcoin’in spekülatif bir varlık olarak, değer saklama özelliği açısından altına benzediğini belirtti. Hazine Bakanlığı ise bu büyümeyi spekülatif ilgiye bağlarken, Bitcoin’in yüksek oynaklığının gelecekte daha fazla risk yönetimi ihtiyacı doğurabileceğini öne sürdü.
Kurumsal Yatırımlar ve Stablecoin’lerin Yükselişi
Bitcoin’in piyasa değerindeki artış, kurumsal benimsemeyi hızlandırdı. 2015 yılında 6,4 milyon dolar olan BTC piyasa değeri, 2019’da 194 milyar dolara ulaştı ve günümüzde 2,3 trilyon doları aştı. Bitcoin’in 100.000 doları aşan fiyat seviyesi, daha fazla şirketin BTC’yi bilançolarına eklemesine neden oldu. Yakın zamanda Worksport, kurumsal hazinesinde Bitcoin ve XRP kullanacağını duyurdu.
Ayrıca, stablecoin’lerin de dikkat çekici bir hızla büyüdüğü belirtiliyor. Hazine Bakanlığı raporunda, fiat destekli stablecoin’lerin büyüyen hacminin, hazine yatırımlarına etkisi vurgulandı. Bu stablecoin’lerin çoğunun hazine bonoları ve repo işlemleriyle teminatlandığı belirtilirken, toplam 120 milyar doların doğrudan hazine yatırımlarında kullanıldığı tahmin ediliyor.
Hazine Bakanlığı, Bitcoin’in ve stablecoin’lerin gelecekte de hızlı büyüyerek piyasa oynaklığı ve hedging ihtiyacı yaratacağını öngörüyor. Stablecoin piyasasındaki bu artışın, finansal sistem için potansiyel etkileri incelenmeye devam edilecek.