Kripto para madencileri İran’da enerji kesintilerine sebep oldukları için bazı yasaklara maruz kalmışlardı. Şimdi benzer durum Kazakistan için de gerçekleşiyor. Ülkede yaşanan enerji kesintilerinden sorumlu tutulan madenciler yeni bir yasakla karşı karşıya gelebilir. Enerji arzının kısıtlı olması birçok ülkede zaten planlı kesintilere sebep oluyordu.
Kazakistan ve Kripto Para Madencileri
Çin yasakları sonrasında madenciler için en yakın alternatif Kazakistan oldu. Birçok madenci operasyonlarını Kazakistan’a taşıdı. Bunun elbette birçok sebebi var. Enerji maliyetleri son derece düşük ve bu durum madencilerin karlılığını artırıyor. Bununla birlikte lojistik sorunu en az olan ülke Kazakistan, Çin’deki operasyonlarını hızla bir kamyona yükleyip günler içinde komşu ülkede faaliyetinize başlayabiliyorsunuz.
Tüm bunlara ek olarak Kazakistan kripto para madencilerine Çin’e benzer yasaklar dayatmıyordu. Üstelik bunun ülke kalkınmasına başta faydası olacağı düşünülüyordu. Son açıklamalara bakılırsa madenciler için Kazakistan’da iyi bir yuva olmayacak. Küresel enerji krizinin gündemde yavaş yavaş yer bulmasıyla hükümet madencilere karşı önlemleri konuşmaya başladı.
Kazakistan ve Madenci Yasakları
Madencilerin ülkedeki toplam enerji harcamalarını %7 artırdığı düşünülüyor. Bu yıl ülkenin enerji tüketimi %7 sevilerinde arttı ve planlı kesintiler yapılmaya başlandı. Hükümet yetkilileri 2021 yılında artan tüketimin madencilerden kaynaklı olduğunu söyleyerek planlı kesintileri bununla ilişkilendirdi.
Enerji Bakanı Magzum Mirzagaliev bu hafta yerel basına, şebeke operatörü KEGOC tarafından yayınlanan rakamlara atıfta bulunarak, talepteki artışın büyük ölçüde kripto para madenciliğine ayrılmış artan sayıda veri merkezinden kaynaklandığını söyledi.
“Madencilerin enerji tüketimini azaltmamız gerekiyor. Planlı kesintiler yapmamız gereken bu dönemde bazı kararlar almalıyız”.
Bakanın açıklamasındaki diğer önemli detay ise madencilerin ülkeye ekonomik katkı sağlamadığıyla ilgilidir. Ucuz elektriği kullanan madencilerin elde ettikleri kripto paraları yurt dışında biriktiriyor olması da Kazakistan hükümetinin sert önlem kararlarını tetiklemiş olabilir.
Öncelikle yeni kripto para madenciliği çiftliklerinin kurulmasına izin verilmeyecek. Sonrasında mevcut madencilerin daha az enerji harcaması istenecek. Enerji Bakanı kripto para madenciliğinin ülkenin geleceğine katkı sağlayabileceğini kabul ediyor ancak enerji üretim kapasitesi artırılana kadar geçici önlemler de masada duruyor.
Kazakistan 2030 yılına kadar yenilebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşacak ve toplam üretimdeki payını %15’e kadar çıkaracak.
Temmuz ayında hükümet madencilerin kullandığı enerjiye zam yaptı ancak bu Çin’den Kazakistan’a göçü durdurmadı. Kazakistan kripto para madenciliği hacmine göre küresel ölçekte üçüncü sırada yer alıyor.