Yerel bir finans yöneticisi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Katar Yatırım Otoritesi’nden (QIA) büyük bir Bitcoin alımı yapılacağına dair söylentilerin gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Geçtiğimiz haftalarda Bitcoin meraklıları tarafından X üzerinden yayılan spekülasyon, Katar’ın egemen varlık fonunun yakında portföyüne 500 milyar dolarlık Bitcoin ekleyebileceğini öne sürüyor.
Katar’a Yönelik Dikkat Çeken İddia
Finans yöneticisi Shadi Qishta‘ya göre kripto varlıklar QIA’nın stratejisinin bir parçası olmadığı için bu tür bir sermayenin kripto para birimine akma olasılığı düşük. Qishta konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“Bunun yakın zamanda şu ya da bu şekilde gerçekleşeceğini sanmıyorum zira QIA çok çeşitli bir yatırım stratejisine sahip ve riski azaltmak ve farklı pazar ve sektörlerdeki fırsatları yakalamak için çeşitli varlık sınıfları, sektörler ve coğrafyalarda yatırımlarını hızlandırıyor.”
QIA bir devlet varlık fonu, yani hükümet tarafından desteklenen devlete ait bir yatırım fonu. QIA’nın yatırım stratejisinin Yönetim Kurulu ve Ekonomik İşler ve Yatırım Yüksek Konseyi (SCEAI) tarafından onaylanması gerekiyor; bu da portföy dağılımında yapılacak herhangi bir revizyonun her iki kurumdan da geçeceği anlamına geliyor.
Buna ek olarak Katar Web Zirvesi’nin Şubat ayındaki açılış töreninde kripto para birimleri hakkında hiçbir söz duyulmadı. Kripto para yatırımlarından açıkça bahsedilmedi diyen Qishta, Abu Dabi’nin de kripto varlıkları dahil etmeden 100 milyar dolarlık teknoloji inovasyonu ve yapay zeka yatırımları açıkladığını sözlerine ekledi.
Katar ve Kripto Piyasası
Katar, büyük ölçüde geniş doğal gaz ve petrol rezervleri nedeniyle dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkenin toplam ekonomik çıktısının 2025 yılına kadar yılda neredeyse %2 oranında büyümesini bekliyor.
Ancak ülkenin kripto para birimlerine yönelik yaklaşımı kısıtlı kalmaya devam ediyor. Qishta’ya göre kripto varlıklar için yerel ortam hala temkinli düzenleyici gözetim ile karakterize ediliyor ve kripto trade işlemleri 2018’de yasaklandığı için halkın benimsemesi kısıtlı. Qishta konuya yönelik şu yorumda bulundu:
“Kripto para birimlerinin küresel popülaritesine rağmen Katar’daki benimseme genel halk arasında nispeten düşük. Buna katkıda bulunan faktörler arasında düzenleyici belirsizlik, kültürel normlar ve Dubai’de olanlardan farklı olarak geleneksel bankacılık ve yatırım yöntemlerinin tercih edilmesi yer alıyor.”