Spot Bitcoin ETF’ler piyasaya çıktığından beri artık günlük girişler veya çıkışlara dair rakamları alıyoruz. Rakamlar zaman zaman Bitcoin fiyatına bağlı olarak değişse de kripto para piyasasına bir akışın olduğunu gösteriyor. Bu çerçevede akışlarla ilgili JPMorgan tarafından hazırlanan yakın tarihli bir raporda çarpıcı detaylara yer verildi. JPMorgan raporunda bir olumsuzluğa da işaret ediyor.
JPMorgan’dan Kapsamlı Bitcoin ve Kripto Para Raporu
JPMorgan tarafından yakın bir tarihte yayınlana rapora göre kripto para piyasasına bu yıl şu ana kadar 12 milyar dolarlık bir girişin olduğu kaydedildi. 2024 sonu için JPMorgan’ın beklentisi ise bu rakamın 26 milyar dolar olarak gerçekleşmesi. Ancak girişlerin olmasına rağmen JPMorgan’ın bazı noktalarda çekincelerinin olduğu da ifade edildi.
Analist Nikolaos Panigirtzoglou yönetimindeki ekip tarafından hazırlanan rapora göre bu girişlerin önemli bir kısmı aslında spot Bitcoin ETF’lerden kaynaklandı. JPMorgan ETF’lerin 16 milyar dolar giriş sağladığına dikkat çekerek bu konunun borsalarda 220.000 BTC’lik düşüşün olduğu da dikkate alındığında aslında fonların yer değiştirmesi şeklinde ele alınabileceğini vurguladı.
JPMorgan’ın bu değerlendirmesine göre yılın sonuna yönelik beklenti direkt olarak 12 milyar dolar seviyelerine düşmüş oluyor. Rakamsal olarak bakıldığında kurumsal girişlerin zirve yaptığı 2021-2022 dönemine kıyasla ortaya çıkan sonuç oldukça düşük kalıyor.
Kurumsal Yatırımcılar Piyasadan Bağımsız Hareket Ediyor Olabilir
Raporda öne çıkan hususlardan birisi de kurumsal yatırımcıların piyasadan bağımsız hareket edebilecekleri gerçeği. Bu çerçevede spot Bitcoin ETF’lere akan fonların uzun vadeli bir hedefe bağlı olarak değerlendirildiği düşünüldüğünde o zaman Bitcoin’in iniş ve çıkışlarıyla kurumsal yatırımcıların çok da ilgilenmediği sonucu ortaya çıkıyor.
Diğer taraftan spot Bitcoin ETF’lerin piyasadaki varlığının Bitcoin fiyatının sert düşüşler yaşamamasının önünde bir engel oluşturduğuna dair bir inanç da var. Buna göre normalde halving sonrasında Bitcoin %50’lik düzeltmeler yapabilirken son halving sürecinde döngü bu şekilde cereyan etmedi.
Örneğin Bitcoin’in 37.000 dolar seviyesine düştüğünü görmüş olmamız gerekiyordu. Ama olmadı. BTC en çok 58.000 dolar seviyesine geriledi. Orada bile çok kalmadı zaten. Sonrasında hızlı bir şekilde toparlanıp yeniden 70.000 dolarlık seviyelere geldi. Bakalım yılın sonuna kadar kurumsal akışlar nasıl bir sonuç verecek?