Japonya finansal düzenleyicileri odak noktalarını, lisans başvurusunda bulunan kripto para borsalarından talep ettikleri finansal sağlık ve sistem güvenliğinin ötesine taşıyor. Ek prosedürler, karar verme süreçlerinin değerlendirilmesini ve borsaların anti-sosyal gruplarla bağlantılarının incelenmesini içeriyor.
The Japan Times’ın açıklamalarına göre, Japonya’nın en büyük mali düzenleyicisi Finansal Hizmetler Dairesi (FSA), “risk yönetimini doğru bir şekilde yapıp yapamadıklarını görmek için kripto para borsalarının kayıt incelemelerini” sıkılaştırıyor.
Anonim kaynakların cumartesi günü yaptığı açıklamalara göre FSA, inceleme uygulamalarında sordukları soruların sayısını dört kat arttırarak yaklaşık 400 soruya çıkardı. “Önceden sorulan sorular sadece başvuru sahibinin mali durumu ve sistem güvenliğini sağlamak için gereken önlemlerin yerine getirilip getirilmediğini kapsıyordu.” açıklamasını yapan kaynaklar şunları ekliyor:
FSA şimdi başvuru sahiplerini toplantı tutanaklarını sunmakla da yükümlü kılıyor. Bununla da şirketin finansal sağlığını sürdürmek ve bilgisayar sistemlerinin güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığının incelenmesi amaçlanıyor.
Öte yandan bu taleple beraber FSA, yönetim kurulu toplantılarının kayıtlarını göz önünde bulundurarak şirket yöneticilerinin karar almak süreçlerine uygun bir şekilde dahil olup olmadığını da inceleyebilecek. Kaynaklar bu konuyla ilgili, “ İyileştirilmiş tarama süreci başvuru sahibi şirketin hissedarlarının niteliklerini düzenli olarak gözden geçirirken aynı zamanda, anti-sosyal gruplara yönelik bağlantıları kontrol etmek için bir iç sistem olup olmadığını inceliyor.” açıklamasını yapıyor.
Yerinde denetimler üstün körü iş yapıldığını gözler önüne serdi
Coincheck’in Ocak ayında hack saldırısına uğramasının ardından FSA, 23 kripto para borsasının yerinde denetimine başlamıştı. FSA yakın zamanda, iç kontrollerin özensiz yapıldığıyla ilgili bir rapor yayımladı. Bu rapor “detaylı toplantı tutanağı eksikliğini” de içeriyordu.
Öte yandan denetimler sırasında FSA, tam lisanslı altı kripto para borsasına “iş geliştirme” emri verdi. Ayrıca ülkede faaliyet gösteren yarı lisanslı 16 borsadan 13’ünün uygulamalarına son verildi. Faaliyetlerine devam eden üç tane yarı lisanslı borsa kaldı: Coincheck, Lastroots ve Everybody’s Bitcoin… Bu üç borsadan Everybody’s Bitcoin geçtiğimiz hafta Rakuten tarafından alındı ve e-ticaret devi borsayı kendi grup adı altında kullanmaya başlayacağını duyurdu.
Bunların yanında FSA’in geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamaya göre, kripto para borsası olarak faaliyet göstermeye başlamak için lisans başvurusu yapan şirket sayısı 100’den 160’a çıktı…