Japonya’nın Finansal Hizmetler Kurumu (FSA) Bitcoin ve diğer kripto paralar için para kanununu tekrar düzenlemeyi düşünüyor. Bunun için kripto paraların ödeme yöntemi olarak kullanılma potansiyelini araştırıyor. FSA’nın digital para birimini yasallaştırması bu potansiyele göre değişiklik gösterecek. Araştırma sonucuna göre yasa tasarısı hazırlanıyor ve bir sonraki olağan toplantıda kanun değişikliğine gidilebilir.
Konuyla ilgili olarak Reddit’e bir çok kullanıcı tarafından yorum yapıldı. Kullanıcı yorumlarında kripto paraların üzerinde olan denetimlerin arttırılmasının temel nedeni olarak 2014 yılında Mt. Gox’un arkasında çok sayıda mağdur bırakarak iflas etmesi gösteriliyor.
Reddit kullanıcıları arasında: “Japonya kanundaki bu düzenlemeyi kripto paraları kabul etmek için yapmıyor. Bu düzenlemeyi yaşanabilecek başka Mt.Gox olaylarının önüne geçmek için yapıyor” şeklinde farklı görüşler de bulunuyor.
Kamuoyunda oluşan bu yargıya rağmen bu kanun düzenlenmesinin amacı dijital paraları yasallaştırıp dijital para sektörünün gelişimini sağlamak olabilir. Diğer taraftan bu yasa tasarısının kabul edilmesi, dijital para ile uğraşan mali kuruluşların FSA tarafından kayıt altına alınacagı, daha sıkı ve titiz bir denetim altında olacağı anlamına da gelir. Bu da kullanıcıların dijital paraya olan güvenini artırarak ve mağduriyetlerini azaltarak dijital para kullanımının çok daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlayabilir.
Aslında dünya çapındaki para otoriterleri de, mevcut mevzuatlarda sanal paranın uygulanmasını istiyor olabilirler. Bilindiği gibi geçtiğimiz Ekim ayında Avrupa Adalet Divanı Bitcoin exchange işlemlerini KDV’den muaf olarak digital para birimi olarak düzenlemişti.
2015 Eylül ayında ise ABD Ticaret Komisyonu Bitcoin’in bir ”menkul değer” olduğuna karar vermişti. Yalnız bu karardaki ”menkul değer” ibaresinin ”dijital para birimi’ olarak düzeltilip iyileştirilmesi gerekebilir. Bitcoin’in dijital para birimi olarak kabul görülmesi Rusya’da ise hala belirsiz olup, Rus resmi para biriminden başka bir para biriminin kabul edilmesi Rusya anayasasınca yasaklanmıştı.