Bitcoin ve Blockchain teknolojisi, karmaşık yapısı ve tüm dünyada kabul gördüğü şekliyle anlaşılması zor olan, fakat anlaşıldıktan sonra kendisine hayran bırakan bir icat. Bunu kabul edin ya da etmeyin, bundan birkaç yıl sonra sizler farkında olmasanız dahi, kullandığınız yeni teknolojilerin içinde blockchain temelli yazılımlar çalışıyor olacak. Toplum olarak, öğrenmeye, üretmeye ve araştırmaya değil de önümüze hazır konan teknolojiyi “tüketmeye” odaklı bir yapıya sahip olduğumuz için büyük ihtimalle bu yenilikleri de sadece tüketenler olarak kalacağız.
Yeni nesil teknolojilerin, gelecek nesillerin eseri olacağı gerçeği karşısında Türkiye’de Bitcoin ve Blockchain temelli teknolojik gelişimi takip eden çok kısıtlı bir çevre var maalesef. Bu kitlenin büyük çoğunluğu ise Google’da yaptıkları “internetten para kazanmak” araması sonucu daldıkları dünyada karşılaşıyor Bitcoin ile.. İki elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki “teknolojik gelişimin” takipçileri bir şeyler yapmaya çalışsa da geriye kalan tüm genç beyinler için sadece maddi değeri ile akla geliyor olması Bitcoin’in Türkiye’de sanal para olmaktan öteye geçememesine yol açıyor.
Daha önce onlarca haberimizde bahsettiğimiz bir konu var: Üniversitelerde Bitcoin ve Blockchain…
Bu konuda 2014 yılından bu yana dünyanın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerde, araştırmaların yapıldığı, öğrencilerin çeşitli aktivitelerle Bitcoin ile tanışmalarının sağlandığı, özel kurs programları ile yazılım ve girişimcilik eğitimlerinin verildiğini, başta MIT olmak üzere bir çok üniversitede Bitcoin ve Blockchain derslerinin verildiğini sizlerle paylaşıyoruz. (Bu konudaki tüm haberlerimizi okumanız için size bir kısayol )
Ayrıca ilgisini çekenler için @bitcoinhaber sitesinde yayınlanan Bitcoin Üzerine Akademik Araştırmalar başlıklı yazıyı da okumanızı tavsiye ediyoruz.
Türkiye’de akademik çevreler bu konuya ne zaman eğilir? Öğrencileri Bitcoin ve Blockchain ile ne zaman tanıştıracak faaliyetler üstlenir bilmiyoruz. Ancak her zaman olduğu gibi bu çok yakın bir süreçte olmayacak. Belki bu yazıyı okuyan bir öğretim görevlisi elini taşın altına koyar ve bir adım atar. Böylece bir fark yaratılmış olur ve değişim başlar.
Türkiye’de Bitcoin bilinirliğini arttırmayı kendisine misyon edinmiş olan, Işık Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi arkadaşımız Alp Işık, geçtiğimiz günlerde tekrar güzel bir hamle yaparak Türkiye’de (bizim bildiğimiz kadarıyla) ilk defa üniversite öğrencilerine bir ders saati boyunca Bitcoin’i anlattı. Bu konuda Alp Işık ile yaptığımız röportaja geçmeden önce kendisine eko sisteme yaptığı kaliteli katkılar nedeniyle teşekkür ediyoruz.
Şimdi röportajımıza geçelim;
CT: Bitcoin’i üniversitede anlatma fikri nasıl ortaya çıktı?
ALP: Bütün üniversite hayatım boyunca Bitcoin ile ilgilendiğim için aklımda hep bu fikir vardı. Türkiye’de üniversitelerde Bitcoin’in neredeyse hiç bilinmediğinin farkındayım. Yurtdışında bulunan üniversitelerden bazıları bu konu hakkında oldukça ilerlemiş durumda. Ülkemiz bu konuda malesef çok geride. Bitcoin’i en çabuk benimseyip kullanmaya başlayan kitle genç nesil, bu yüzden liselerde ve üniversitelerde Bitcoin’in en azından ne olduğunun anlatılması gerektiğini düşünüyorum. İnsanların yanlış kaynaklardan Bitcoin’i tanıyıp öğrenmesi yerine doğru bir şekilde ve eğitim kurumlarında aktarılması gerektiğini düşündüğümden ilk başta kendi okulum olmak üzere böyle bir fikirle yola çıktım.
CT: Bitcoin sunumu yapmak istediğinizde hocanınız tepkisi ne oldu?
ALP: Bitcoin sunumu yaptığım günün ders konusu P2P (Eşten eşe bağlantı) konusuydu. Bu yüzden dersten 1 hafta önce hocamın yanına giderek Bitcoin hakkında sunum yapmak istediğimi, ders konusu ile en alakalı kısımda olduğumuzu, P2P örneklerinde insanların aklına sadece Torrent örneğinin geldiğini ve bunun yanına Bitcoin’i ekleyebileceğimi söyledim. Beklediğimden çok daha olumlu bir tepki aldım ve neler yapabileceğimizin üstüne konuştuk.
CT: Network dersi için gelen arkadaşlarınıza siz Bitcoin’i anlatmaya başlayınca tepkileri nasıl oldu?
ALP: Sınıfta bazı insanlar Bitcoin’i daha önceden duyduğu için ekrana “Bitcoin Nedir?” sorusunu yansıttığımda “İnternetin parası” şeklinde konuşmalar başladı. Bugün işleyeceğimiz dersin konusuna çok uygun bir konu anlatacağımı ve insanları sıkmayacağıma söz vererek sunumuma başladım.
CT: Sunumunuz sırasında insanların tepkileri nasıldı, soru sordular mı?
ALP: Sunum sırasında sadece 10 tane görsel kullanarak konuyu anlatmaya çalıştım. Bitcoin oldukça teknik bir konu olduğu için insanlar çabuk sıkılabiliyor veya anlamayabiliyor ilk anlatışta. Bu gayet normal. Şahsen uzun süredir Bitcoin ile ilgilenmeme rağmen ben de her şeyi bildiğimi elbette iddia edemem. Bu yüzden oldukça sade bir şekilde ve Bitcoin’in günlük hayatta nasıl kullanıldığına yönelik örnekler üzerinden anlatmaya çalıştım. Benim kafamda sunum sonrası soru cevap yapmak vardı fakat arkadaşlarımın ilgisi ve tepkisi beklediğimden çok daha fazla oldu. Sunum sırasında devamlı sorulara cevap vererek ilerlemek durumunda kaldım. İnsanların sıkılmamış olması ve soru sorarak ilerlememiz beklediğimden çok daha iyi bir deneyim oldu. En çok “Bitcoin’e neden güveneyim?” “Yanlış gönderirsem ne oluyor?” “Elimde bulunan para ile nasıl Bitcoin alacağım?” soruları ön plana çıktı.
CT: Sunum bittikten sonra genel kanı ne yönde oluştu?
ALP: Sunum sonrasında Bitcoin’in genelde haber sitelerinde karşılarına nasıl çıkabileceğini ve bunların sebepleri üzerinde durdum. Türkiye’de Bitcoin’in ne durumda olduğundan bahsettim. Coin-Turk’un yayınlamış olduğu Türkiye’de Bitcoin kabul eden kurumlar ve şahıslar listesini ekranda gösterdim ve bazılarından bahsettim. Bunun yanında ülkemizde Bitcoin’in tanınması için kendi yaptığım projelerden bazılarını ekrana yansıttım. Sunum bittikten sonra gayet pozitif bir hava oluştu sınıfta, elbette ders çıkışı daha fazla detay almak isteyen arkadaşlarım oldu.
Sonuç olarak beklediğimden çok daha olumlu ve keyifli geçti diyebilirim. Bitcoin’i daha önce TV’de ve bazı kurumlarda anlatmıştım ama insan kendi arkadaşları ve okulunda daha çok heyecanlanıyormuş onu anladım. Benim için çok güzel bir deneyim oldu. CoinTürk ailesine bağlı olan BitcoinAdam ile belki her üniversitede bu tarz konuşmaların yapılmasını sağlayabiliriz.