Popüler otomobil üreticisi Jaguar, sürdürülebilir bir deri tedarik zincirinde tam şeffaflık elde etmek için güvenli blockchain teknolojisinin denemelerine başladığını açıkladı.
Jaguar, Blockchain Teknolojisini Kullanmaya Başlıyor
Dünyanın en büyük ve en popüler otomobil üreticilerinden biri olan Jaguar, çiftlikten son ürüne kadar karbon bakımından en düşük etkiye sahip deri ürünleri takip etmesine ve deri tedarik ağındaki karbon ayak izini değerlendirmesine olanak tanımak için Blockchain teknolojisini kullanmaya başladığını duyurdu.
Jaguar tarafından gelen açıklamada, bu proje kapsamında deri tedarik zincirinde takip teknolojisinin kullanımını denemek üzere tedarik zinciri takip uzmanı Circulor, İngiliz deri üreticisi Bridge of Weir Leather Company ve Nottingham Üniversitesi ile iş birliği içinde çalışacakları belirtildi.
Dijital süreç, uyumluluğu izlemenin yanı sıra, Jaguar’ın deri tedarik ağının karbon ayak izini değerlendirmesini sağlayacak. Jaguar, çiftlikten bitmiş ürüne kadar en düşük karbonlu deriyi izlemek için blockchain teknolojisinden yararlanacak.
Jaguar Tedarik Zinciri İdari Direktörü Dave Owen tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;
“Şu anda, Reimagine stratejimizin bir parçası olarak tedarik zincirimizi şeffaflık ve sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımla yeniden yapılandırıyoruz. Dünyada bir ilk niteliği taşıyan bu denemenin sonuçları, ham maddeleri baştan sona kadar eksiksiz şekilde takip etmemizi sağlayarak dünya çapındaki deri tedarik zincirimizde sürdürülebilirliği geliştirmemize olanak tanıyacak.
Bu, 2039 yılına kadar tedarik zincirimizde, ürünlerimizde ve operasyonlarımızda net sıfır karbon emisyonu hedefimize giden yolda yeni nesil dijital olanaklardan faydalanarak attığımız bir adım.”
Bu, Jaguar’ın İlk DLT Projesi Değil
Popüler otomobil üreticisi Jaguar, daha önce IOTA ile sürücülerin kredi kazanabilecekleri ve bunları otoyol geçiş ücretleri gibi geleneksel olarak nakit bazlı sürüş ödemeleri için kullanabilecekleri bir akıllı cüzdan için ortaklık kurmuştu.
2019 yılında kurulan bu ortaklıkla birlikte, otomobillere yüklenecek “akıllı cüzdan” adı verilen bir teknoloji geliştiren şirket, yerel otoriteler ya da navigasyon sağlayıcılarına çukurlar veya trafik sıkışıklığı gibi otomatik olarak kullanışlı veriler raporlayacak olan Jaguar sürücülerini MIOTA ile ödüllendirmeyi hedefliyordu.
Jaguar’ın bu hamlesi her ne kadar teknolojik anlamda güzel bir gelişme olsa da bir gün gerçek hayvan derisi yerine suni deri kullanımın yaygınlaşması dileğiyle..