Kripto para topluluğu, bu ay piyasasının gidişatını ve makroekonomik ortamını derinden etkileyebilecek üç önemli tarihe odaklandı.
13 ve 26 Temmuz!
13 Temmuz’da aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve enflasyona ilişkin veriler kamuoyuna açıklanacak. 26-27 Temmuz’da faiz oranlarının daha da artırılıp artırılmayacağına dair önemli karar verilecek. 28 Temmuz’da ise 2022 2. Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) tahminleri, bize ABD’nin resesyon içinde olup olmadığını söyleyecek. Kripto danışmanlık ve eğitim platformu EightGlobal’ın CEO’su ve kurucusu Micahel van de Poppe, 4 Temmuz’da 614.300 Twitter takipçisine “tüm gözler gelecek hafta TÜFE verilerinde” açıklamasını yaptı. Analiste göre, verilerin beklenenden düşük gelmesi durumunda Bitcoin 20.000 dolardaki desteği pekiştirerek ivme kazanabilir. Böylesi bir senaryoda, BTC 23.000 ve 28.000 dolara yükselebilir.
Twitter’da ‘Wolves of Crypto’ olarak bilinen başka bir analist ise, takipçilerine bu tarihe dikkat etmelerini söyleyerek, TÜFE verilerinin beklenenden daha düşük olması durumunda Bitcoin’in kalıcı olarak toparlanabileceğini belirtti. Analistlere göre, sürekli artan enflasyon, tüketicilerin geçinmek için eskisinden daha fazla harcama yapması gerektiğinden kripto para birimlerine olan talebi azaltabilir. Bitcoin, 2008 Küresel Mali Krizinin ardından yüksek enflasyonun ortasında ortaya çıkmış ve sabit arzı ve kıtlığı nedeniyle enflasyon riskinden korunma aracı olarak lanse edildi. Ancak BTC son yıllarda teknoloji hisse senetleri ile yüksek korelasyon gösterdiği ve yüksek enflasyon ortamında büyük oranda değer kaybettiği için bu işlevini kaybetti. Trading Economics’e göre, Haziran enflasyon oranı veya TÜFE konusundaki mevcut fikir birliği, Mayıs ayındaki %8,6’dan biraz daha yüksek, %8,7′ olabilir.
28 Temmuz: Resesyon Riski!
28 yılın en önemli aylık artışlarından biri olan Haziran ayında 75 baz puanlık faiz artırımının ardından, bu ay yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası faiz oranlarının daha da artması bekleniyor. Faiz oranı artışları, Federal Rezerv ve ABD Merkez Bankası tarafından enflasyonu yönetmek için kullanılan başlıca araçlardan biridir. Böylesi bir ortamda, yatırımcılar paralarını faiz getiren bankalara veya düşük riskli varlıklara yatırma eğilimindelerdir. Bu durum, kripto paralar gibi daha yüksek riskli varlık fiyatları üzerinde büyük bir baskı oluşturabilir. Bu ay, FOMC’nin 50 veya 75 baz puanlık bir artış uygulamaya karar vermesi bekleniyor. Compound Capital Advisors’ın kurucusu ve CEO’su Charlie Bilello, bu oranların daha da fazla olabileceğini iddia etti.
28 Temmuz’da ise ABD Ekonomik Analiz Bürosu (BEA), 2022’nin ikinci çeyreği için ABD’nin GSYİH’sinin tahmini verilerini yayınlayacak. Atlanta Federal Rezerv, 2022’nin ilk çeyreğinde %1,6’lık bir GSYİH düşüşü kaydettikten sonra, şimdi 2022’nin ikinci çeyreğinde GSYİH büyümesinde %2,1’lik bir düşüş bekliyor. GSYİH’nın art arda ikinci çeyrekte düşüş kaydetmesi ABD’yi “resesyona” sokabilir. ABD ekonomisinin resmi olarak 2023’te başlaması beklenen bir resesyon sürecine girmmesi durumunda, Bitcoin ilk kez tam anlamıyla resesyonla karşı karşıya kalacak. BTC’nin teknoloji hisseleri ile daha da değer kaybetmesi muhtemel.