Hong Kong mali düzenleyicileri, yatırımcılara borsada işlem gören fonlar (ETF) gibi sanal varlığa bağlı ürünler sunmak isteyen aracılar için yeni bir kılavuz yayınladı. Yeni kurallar, Bitcoin gibi varlıkların mevcut fiyatını izleyen ve anında alım veya satıma izin veren spot ETF’ler gibi ürünleri ilgilendiriyor.
Hong Kong Kripto Para Genelgesi
Cuma günü yayınlanan bir genelgeye göre, Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) ve Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC), sanal varlıklar için spot piyasaların “şu anda büyük ölçüde düzenlenmemiş olduğunu, [bu nedenle] yatırımcı koruma sorunları sunma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyledi”. Fiyatlandırmanın şeffaf olmaması ve piyasanın manipülasyona açık olması sebebiyle bazı kısıtlamalar geldi.
Genelge, HKMA ve SFC’nin müşterilerine sanal varlığa dayalı ürünler sunmakla ilgilenen hizmet sağlayıcılardan “artan sayıda soru” aldıktan sonra yeni kılavuzu yayınladığını söylüyor. Kripto paralara bağlı ürünler, özellikle ABD düzenleyicilerinin Ekim ayında ilk Bitcoin vadeli ETF’sini onaylamasından ve bu fonun ilk alım satım gününde 1 milyar dolara yakın bir hacme ulaşmasından sonra giderek daha popüler hale geldi. Ancak ABD henüz bir spot Bitcoin ETF‘sini onaylamadı. Perşembe günü, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), başka bir başvuruyu reddetti
Bu arada, Kanada, Almanya, İsviçre ve Brezilya dahil olmak üzere birçok ülkede Bitcoin Spot ETF onayları verildi.
Bireysel Yatırımcılar Kısıtlanıyor
Genelge, Hong Kong’un yeni kurallarının yatırımcıları korumak için tasarlandığını ve spot ürünlerin profesyonel yatırımcılara satışını sınırlamayı içerdiğini söyledi. Diğer bir gereklilik, hizmet sağlayıcıların müşterilerini kripto paralar hakkındaki bilgileri konusunda test etmelerini gerektiriyor.
Türev ürünlere dayalı ürünler için kurallar çok katı değil. Genelgede, yine de karmaşık finansal araçlar olarak kabul edilmelerine rağmen, “yalnızca profesyonel yatırımcılar” kısıtlamasının kripto paralarla ilgili vadeli işlemlere dayalı borsada işlem gören ürünler için geçerli olmadığı belirtildi.
“Düzenlenmiş bir vadeli işlem piyasası olan belirli bir borsada işlem gören sanal varlık vadeli işlem sözleşmeleri durumunda, alım satım geleneksel kurallara tabidir. Fiyatlandırma şeffaflığı ve potansiyel piyasa manipülasyonu daha az endişe verici olabilir”.
Yeni kılavuz ayrıca, yurtdışında sunulan türev olmayan ETF ürünlerine yatırımın profesyonel yatırımcılarla sınırlı olması gerektiğini vurgulamaktadır. Genelgeye göre, Hong Kong düzenleyicileri, bu “karmaşık” borsada işlem gören ürünlerin risklerinin “bir bireysel yatırımcı tarafından anlaşılma olasılığının makul olmadığını” düşünüyor.
Genelgede, “Yeterli yatırımcı koruması sağlamak için SFC ve HKMA, aracıların yalnızca SFC lisanslı [sanal varlık] yatırım platformlarıyla ortak olmasını zorunlu tutmanın uygun ve gerekli olduğunu düşünüyor” dedi.
SFC ve HKMA, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının sistemlerini ve kontrollerini yeni yönergeleri karşılayacak şekilde revize etmeleri için altı aylık bir geçiş süresi veriyor. Genelgede, “Şu anda [kripto varlık] ile ilgili faaliyetlerde bulunmayan aracılar, bu tür hizmetleri sunmadan önce bu sirkülerdeki gerekliliklere uyabilmelerini sağlamalıdır” denildi.