Kripto para piyasasında, Mart ayının ilk günlerinden bu yana süren yüksek hacim ve yükselişlerin ardından geçtiğimiz hafta görece daha sakin ve hatta düşüşlerle geçti. Bu düşüşlere rağmen, piyasada var olan açık pozisyon seviyeleri yılın en yüksek seviyelerini işaret etmeye devam ediyor ve bu süreç bazı kripto para birimlerinde açığa satış tehlikesiyle karşı karşıya görünüyor.
Piyasada Yükseliş Alarmı
Short suqeeze, bahsedilen kripto varlık önceden belirlenmiş bir fiyat bölgesini ziyaret ettiğinde, short pozisyonları bulunan önemli sayıda trader’ın tasfiye yoluyla dışarı çıkmaya zorlanması sonrası ortaya çıkar.
Bu konu hakkında konuşmak gerekirse, piyasa katılımcılarının bir kripto para birimi konusunda açık ilgisi ne kadar yüksek olursa, long veya short squeeze gerçekleşme ihtimali de o kadar yüksektir. 22 Mart tarihli CoinGlass verilerine bakıldığında iki kripto para birimi yakından izlenmesi gerekenler listesinin başında yer alıyordu.
Ethereum (ETH) Yorumları
Coinglass verileriyle ortaya çıkan kripto paralardan ilki Ethereum‘dan (ETH) başkası değildi. ETH, short pozisyonlarda geçtiğimiz günlerde bir artış yaşadı ve bu da yükseliş yönünde önemli likidite havuzlarının oluşmasının önünü açtı.
Haftalık zaman diliminde yapılan incelemede 3.700 dolarlık fiyat bölgesinde yüksek likidite oluştuğu görülüyor ve bu da bahsedilen bölgeyi bir hedef olarak ortaya koyuyor. Bir diğer yandan, yaşanabilecek bir short squeeze ETH fiyatını 3.380 dolar seviyesinden %15’lik hızlı bir yükselişle birlikte 3.900 dolara kadar çıkarabilir.
Özellikle, Ethereum’daki türev piyasalarda var olan açık ilgi 14 Mart’ta zirveye çıktı ve güçlü bir görünüm sergilemeye devam ediyor. Yazım saati itibariyle, piyasanın en büyük ikinci kripto para biriminde 13 milyar doların üzerinde açık sözleşme bulunuyor.
Bu tahminler yapılırken geçtiğimiz günlerde ETH tarafında yaşanan Ethereum Vakfı olaylarını ve SEC’in ETH konusunda attığı adımları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. ETH konusunda ortaya çıkabilecek olumsuz gelişmeler bu beklentileri boşa çıkarabilir.
Chainlink (LINK) Yükselir Mi?
Bir diğer yandan, Chainlink (LINK) de vadeli piyasada rekor hacimler ortaya koymaya devam ediyor. Yaşadığı fiyat yükselişleriyle 2023 yılının sonuna damga vuran LINK’te potansiyel dalgalanma ve likidasyonların sınırda olduğu piyasa takipçilerinin dikkatinden kaçmadı.
Chainlink’in ısı haritasına bakıldığında görülen likidasyon seviyelerinden bahsetmek gerekirse, olası bir short squeeze yaşanması durumunda LINK’i 20 doların üzerine çıktığı da görülebilir.
Bahsedilen bu seviye Chainlink için en büyük likidite havuzlarının oluştuğu bölge olarak dikkat çekiyor ve mevcut fiyat seviyesinden yaşanabilecek %10’luk bir yükseliş sonrası bu bölgeye ulaşılabilir.
Tüm bu ortaya çıkan verilere rağmen Bitcoin‘de gerçekleşebilecek olumsuz fiyat hareketi ve piyasada ortaya çıkabilecek haberler de Ethereum ve LINK üzerinde etkili olabilir ve yapılan tahminlerin gerçekleşmemesine sebep olabilir.