Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada kripto para düzenlemesi için ilk kez net tarih verdi. Şimşek, kripto para düzenlemesinin 2024’ün Ocak ayında TBMM’ye getireceklerini söyledi.
“Kara Parayla Mücadeleyi Kararlılıkla Sürdürüyoruz”
Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı‘nın 2024 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’de vergi yükünün iddia edildiği gibi yüksek olmadığını belirterek, ülkedeki genel vergi yükünün yüzde 20,8 ile 38 OECD üyesi ülke arasında en düşük olan 3’ncü ülke olduğunu vurguladı. Türkiye’deki gelir ve kazançlardan alınan vergilerin milli gelir içindeki payının yüzde 5,8 olduğunu, bu oranın OECD ortalamasının yarısından az olduğunun altını çizdi. Konuşmasında, temel sorunun dolaylı vergi yükü değil, dolaysız vergi gelirlerinin yetersizliği olduğunu ifade etti.
Şimşek, dolaysız vergilerin yetersizliğinin temel nedenlerini gelir ve kurumlar vergisindeki istisna ve muafiyetler ile kayıt dışılık olarak belirtti. Çeşitli kesimlere yönelik ciddi istisna ve muafiyetlerin olduğunu, bunun milli gelir farkını önemli ölçüde açıkladığını ifade etti.
Ayrıca, kayıt dışılıkla mücadelede kararlı olduklarını, 2023 yılında bin 624 dosya kapsamında 14 bin 525 kişi hakkında rapor ve bilgi hazırlayarak adli makamlar, kolluk ve istihbarat birimleriyle paylaştıklarını söyledi. Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanıyla etkili bir mücadele yürüttüklerini belirterek, Mali Eylem Görev Gücü’nün gri listesinden çıkmak için gerekli teknik koşulları yerine getirdiklerini dile getirdi.
“Kripto Para Düzenlemesi İle Türkiye’yi Gri Listeden Çıkaracağız”
Konuşmasında kripto para düzenlemesine de yer veren Şimşek, Türkiye’nin 40 FATF standardından 39’uyla uyumlu hale geldiğini söyledi. FATF’ın Ekim ayındaki toplantısından kendisine gönderilen mektupla bunun somutlaştığını ve kalan tek eksiğin kripto para düzenlemesi olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
Ocak ayında kripto paralara yönelik yasal düzenlemeyi tamamlamayı planlıyoruz. Ancak, bu düzenleme tek başına yeterli değil. Gri listeden çıkmak için etkin bir uygulama da gerekli. Bu konuda önemli mesafeler kat ettik ve FATF ile bu ilerlemeleri paylaştık. Her ne kadar başka ülkelerin itirazı olabiliyor olsa da Türkiye’nin ilerlemesi zamanla takdir görecektir. Türkiye’nin önümüzdeki yıl gri listeden çıkacağına inanıyoruz.