Güney Koreli yetkililerin kripto paralara yönelik bir düzenleme yapmayı planladığını geçtiğimiz günlerde paylaşmıştık. Ancak yetkililer çeşitli kaygılar neticesinde bu düzenlemeyi ertelediğini duyurmuştu. Bithumb’ın saldırıya uğramasının ardından söz konusu düzenlemenin yeniden gündeme geldiğini söyleyebiliriz.
Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Bithumb’ın uğradığı siber saldırı Güney Koreli yetkilileri harekete geçirdi. 30 milyon dolarlık saldırı ülkedeki ilk kripto para düzenleme sisteminin uygulanması sürecini hızlandırdı. Yeni sisteme göre kripto para borsaları da tıpkı bankalar gibi düzenlenecek ancak daha sıkı yaptırımlara maruz kalacak.
Yatırımcılar şokta
Aylar süren tartışmaların ardından Güney Kore hükümeti ve finansal konularla ilgilenen bazı devlet daireleri kripto para piyasasını tam anlamıyla düzenlemeye ilişkin fikir birliğine varmıştı. Aralarında Kore’nin önde gelen düzenleyici kurumlarından KFIU’nun da yer aldığı yetkililer uygulanması planlanan düzenlemelerin temel amacının yatırımcıyı korumak ve her türlü siber saldırının önüne geçmek olduğunu belirtmişti.
Konu hakkında düşüncelerini belirten KFIU sözcüsü mevcut düzenlemelerin kara para aklamayı önleme faaliyetlerine yönelik yeterince tedbir içermediğinin altını çizmişti. Kurum sözcüsü yetkililerin şüpheli işlemleri tespit etmesinin tek yolunun bankalar sayesinde mümkün olduğunu ifade ederek bu savı desteklemişti. KFIU sözcüsüne göre Demokratik Partililerin tasarısı meclisten geçerse, kripto para borsaları da tıpkı bankalar gibi düzenlenecek.
Kulağa oldukça tuhaf gelse de mevcut düzenlemelere göre kripto para borsaları geleneksel satıcıların tabi olduğu düzenlemelerin aynısına uymakla yükümlü. Bu düzenlemelere göre ülkede 30 dolara sahip olan herkes bir kripto para işlem platformu başlatabiliyor. Kripto para borsalarının bu düzenlemelerle değerlendirilmesinin sebebi ise yetkililer tarafından tıpkı geleneksel bir satıcı olarak görülmesi. Bu da bölgesel yetkililerin ya da finans düzenleyicilerinin kripto borsalar üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olmadığı anlamına geliyor. Üstelik mevcut düzenlemeler yetkilileri dijital varlık işletmelerini denetlemekten alıkoyuyor.
Öte yandan siz değerli okurlarımıza naklettiğimiz habere göre Güney Koreli yetkililer tarihlerindeki ilk kripto para düzenlemesinin uygulanmasını ertelediğini kabul etmişti. Bu ertelemeye sebep olan şey ise düzenlemenin kripto para piyasasını yasal hale getireceği korkusu olarak ifade edilmişti. Yetkililer bu durumun yatırımcıların piyasaya daha çok girmesine neden olacağını düşünüyor.
Güney Kore merkezli popüler bir medya kuruluşu Hani’ye göre hükümet yetkilileri arasında kripto paralara karşı kayıtsız kalınamayacağını düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Bu yetkililerden birisi olarak ifade edilen Ulusal Meclis Komitesi üyesi Park Yong-kin devletin kripto paraları görmezden gelmesinin herkes adına çok kötü sonuçlar doğuracağına işaret ediyor.
Bithumb saldırısı düzenlemeyi hızlandırdı
Bölgedeki piyasa analistleri kripto para piyasasına yönelik uygulanması planlanan düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. Analistlere göre son zamanlarda gerçekleşen CoinRail ve Bithumb saldırılarının ardından yetkililer söz konusu düzenlemeleri uygulama sürecini hızlandırmak istiyor. Ayrıca Bithumb saldırısının yasama organlarını ülkenin ilk kripto para tasarısını yürürlüğe koymaya teşvik ettiği de ifade edilenler arasında. Bu tasarıya göre kripto para borsaları bankalar gibi düzenlenecek.
Tasarı önümüzdeki aylar içerisinde meclisten geçtiğinde Güney Koreli kripto para borsalarının tıpkı ABD ve Japonya’da olduğu gibi finansal yetkililerle işbirliği halinde olmaları gerekecek. Buna göre borsaların ülkedeki faaliyetlerini sürdürebilmesi için belirli güvenlik önlemleriyle uyumlu olması beklenecek.
Gizlilik tedbirleri, güvenlik sistemleri ve çeşitli güvenlik altyapıları ülkedeki kripto para borsalarının güvenilirliklerini artıracak etmenler arasında gösteriliyor. KFIU gibi finansal düzenleyici kurumların sürece dahil olması, kripto borsaların standart güvenlik önlemlerini platformlarına uygulamadan faaliyet veremeyeceği anlamına geliyor. Düzenlenen borsa platformları ülkedeki ekosistemin gelişeceği anlamına gelebilir. Bu da kripto para piyasasına olumlu yönde etki edecektir.