Güney Koreli araştırmacılar geçtiğimiz hafta yapılan basın toplantısında Güney Kore Merkez Bankasında kullanılmak üzere ”deftersiz blockchain” geliştirdiklerini duyurdu. PureChain adını verdikleri sistemin Güney Kore Merkez Bankası sanal parasının piyasaya sürülmesinde büyük rol oynayacağı belirtildi.
Araştırma ve geliştirme ekibinde Güney Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, Kyung Hee Üniversitesi ve teknoloji firması ICTK Holding’den temsilciler bulunuyor. Geliştiricileri tarafından PureChain dijital imzaları tanıyarak işlem yapabilen bir sistem olarak tanımlanıyor. Dijital imzalar her kullanıcının donanımına özel ve kopyalanamaz oluyor. Bu güvenlik sistemine physical unclonable functions (PUF) adı veriliyor.
Kullanıcılar PUF sayesinde tepeden tepeye (P2P) ödemeler ve para gönderimi yapabiliyor. PureChain’de sadece gönderici ve alıcı arasında özel bir bağ oluşturuluyor, bu sayede geliştiriciler blockchain’den daha hızlı işlem gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Geliştiriciler daha önceden PUF teknolojisinin hata düzeltme kodları gerektirmesine dair soruları yanıtsız bırakmıştı. ICTK CEO’su S. Sam Yu konu hakkında şöyle konuştu:
‘’Purechain PUF teknolojisi kullanan ve hata düzeltme kodu gerektirmeyen tek sistem olacak. Tamamlandığında blokchain’den daha çeşitli güvenlik önlemleri sunabilecek.’’
PureChain araştırma ekibi sorumlusu Prof. Han Ho-hyeorn’e göre PureChain teknolojisi sayesinde herhangi bir devlet merkez bankaları yönetimindeki dijital paralarını basabilecek. PureChain kullanan ülkeler blockchain teknolojisiyle bu şekilde yarışabilecek ve para kaynaklarını ellerinde tutabilecekler.
Diğer yandan PureChain hakkında bir çok soru yanıtsız kalmış durumda. Yetkililer ‘’deftersiz blockchain’’ tanımlamasının tam olarak ne olduğunu açıklamadı. Aynı zamanda PureChain’in PUF hata düzeltme kodları olmadan nasıl çalışacağının detayları basına yansımadı.
Eğer PureChain geliştiricilerin iddia ettikleri kadar kullanışlı olursa merkez bankaları tarafından benimsenebilir. Gelecekte devletler tamamen dijital ekonomik sistemler ve resmileşmiş sanal paralar kullanmaya başlayabilir.