Son araştırmalar Güney Kore vatandaşlarının yoğun biçimde kripto para yatırımı yaptığını gösteriyor. Ancak ülkenin Finansal Hizmetler Komisyonu’nun borsalara verdiği süre daralıyor. Güney Kore’de 24 Eylül itibariyle gerekli şartları sağlayamayan borsalar müşterilerine hizmet veremeyecek. Karmaşık ve zorlu süreç birçok borsanın ülkedeki varlığını tehdit ediyor.
Güney Koreliler Kriptoya Akın Ediyor
Yonhap Haber Ajansı’nın kısa süre önce yayınladığı rapora göre yılın ikinci çeyreğinde ciddi kripto yatırımları yapıldı. Özellikle 30’lu yaşlardaki vatandaşlar Upbit, Bithumb, Coinone ve Korbit gibi borsalardan yüklü alımlar yapıyor. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yapılan kripto yatırımı 2,2 Trilyon Kron’a yani yaklaşık 2 milyar dolara ulaştı. Ülkedeki genç nüfus ise kripto varlıklarını ikinci çeyrekte %400 artırdı.
Ulusal Meclisin Siyasi İşler Komitesi üyesi Doo-Hyun Yoon şunları söyledi:
“Özellikle genç vatandaşlarımızın kripto paralara yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz. Hükümetin bu konuda belirleyici politikalarda son derece dikkatli olması gerekiyor”.
Genç nüfusun yoğun kripto yatırımları hükümetin atacağı adımları da engelliyor. Yaklaşan seçimlere rağmen 2022 için kripto vergilerini onaylayan hükümet, muhalefetin ciddi tepkisiyle karşı karşıya kaldı. Özellikle gençlerin bu alana yoğun ilgi göstermesi, oy endişesi güden muhalefet partileri tarafından lehte kullanılıyor.
Sadece 24 Gün Kaldı
Ülkede en fazla kripto yatırımı Upbit kullanıcıları tarafından yapılıyor. Temmuz ayında yerel düzenleyicilerdeki kaydını tamamlayan Upbit borsası “dijital varlık hizmet sağlayıcı” lisansını da almış oldu.
Büyük borsalar bu sürecin maliyetlerini yüklenebiliyor. Hem maddi hem de hukuki destek anlamında zayıf kalan küçük çaplı borsalar ise aşırı düzenleyici baskının sorumluluğunu üstlenmediği iddiasıyla Güney Kore hükümetine dava açmayı düşünüyor.
Belirtilen tarihe kadar lisanslarını almayan borsalar 50 Milyon KRW para cezası ile karşı karşıya kalacak. Bununla birlikte borsa yöneticileri 5 yıl hapis cezasıyla yargılanacak. Güney Koreli düzenleyiciler kripto para işlemlerini anonim olmaktan çıkarmak ve sürekli olarak takip etmek istiyor. Düzenleyicilerden lisans alabilmek için ülkenin istihbarat kurumu dahil çok sayıda biriminden onay almanız gerekiyor. Bu konuda yeni bir süre uzatımı yapmayacak olan Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu tüm borsaların bu son şansı değerlendirmesini istiyor.