Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Çalışma Grubu (FATF), 37 ülkenin ortak çalıştığı uluslararası bir kurum. Kurum son açıklamasına göre kara paranın aklanmasını önlemek ve teröre parasal destek sağlayanlar ile savaşmak adına kripto para borsalarının uyması gereken kuralları hazırlıyor.
Reuters raporunda bir Japon hükümet yetkilisinin 24 Haziran’da tartışmaya açılacak kuralları hazırladığı belirtildi. Kuralların çoğu kripto para borsaları üzerinden yasa dışı faaliyetlerin önlenmesine yönelik hazırlanacak ve bu bağlayıcı kurallar uluslararası geçerlilikte olacak.
Kara para aklanmasının önlenmesi konusunda Japonya G20 ülkeleri arasından öne çıkan ülke oldu ve diğer ülkeleri iş birliği yapmaya, birlikte hareket etmeye davet etti. Japonya’nın 2020’ye gelindiğinde değişimler açısından lider olması bekleniyor ve hazırlanan kuralların 2019 sonuna doğru kabul edilmesi planlanıyor.
Düzenlenecek toplantılar sırasında FATF 2015’de belirlenen bağlayıcı olmayan kuralların etkisini değerlendirecek. Bu kurallar içerisinde kripto borsalarına lisans verilmesi, borsalara kayıt yaptırma zorunluluğu getirilmesi ve müşteri tanıma (KYC) sistemlerinin kullanılması gibi önlemler yer alıyordu. Şu anki kurallar bağlayıcı olmadığından çoğu ülkede etkili olmadı veya sürekliliği sağlanamadı.
FATF mevcut kuralların kapsamını 3 yıllık gözleme dayanarak değiştirecek. Ayrıca kuralları yeni kurulacak borsalar için uygun hale getirmeye çalışacak. Aynı zamanda kurallar kripto paraları yasaklayan ülkeleri kripto paralara daha yapıcı yaklaşmaya teşvik etmeye odaklanacak.
Japon yetkili Avrupa’daki hükümetler ve ABD ile hazırlanacak kurallar çerçevesinde anlaşılabileceğini öne sürdü. Japonya Nisan 2017’de çıkardığı ödeme hizmetleri yasasıyla kripto paraları tanıyan ilk büyük ekonomi olmuştu. Bununla birlikte kripto borsalarının uyması gereken standartları hazırladı ve borsalara lisans vermeye başladı.
FATF G7 ülkeleri tarafından OECD bünyesinde 1989 yılında kuruldu. İlk olarak kara paranın aklanmasını önlemeye yönelik birlikte hareket etme görevini üstlenen kurum, 11 Eylül 2001 yılında yaşanan terör saldırılarının ardından terörü finansal olarak destekleyenlere karşı mücadele etmeye başladı.