Ethereum’ da sular maalesef durulmuyor. 2017 yılı mayıs ayından bu yana üç haneli rakamların altına gerilemeyen ETH, bir buçuk yıl sonrasında yeniden iki haneli rakamları görerek 2018 yılı yeni dip bölgesini (83,5$ – BITFINEX) test etti. Haftalık bazda ise 117$ seviyesinden açılış ve 97$ seviyesinden kapanış ile %17 değer kaybetmiş oldu. Hafta içerisindeki teknik gelişmeleri inceleyerek devam edelim.
Ethereum’ un Bitcoin’ e gelen satış dalgası ile birlikte pazartesi gününden itibaren düşüşe geçtiğini görüyoruz. Salı günü barı yeşil kapansa da düşüşün düzeltmesi niteliği taşımış ve çarşamba günü düşüş devam etmiş. Çarşamba gününün barı bir önceki dip seviyesi olan 103$ bölgesinde kapanmış. Perşembe günü ise satışların arttığını ve düşüşün devam ettiğini görüyoruz. ETH/BTC grafiğine baktığımızda, bu düşüşe en çok ETH’ nin L1 trendini aşağı kırması ile, Bitcoin karşısında ciddi değer kaybetmesinin etki ettiğini söyleyebiliriz. Cuma gününe geldiğimizde hem dolar grafiğinde hem de Bitcoin bazlı grafikte çok ciddi hacim artışı ile birlikte yeşil bir bar oluşmuş. BTC bazlı grafikte L1 trendi test edilirken, dolar grafiklerinde bir önceki dip bölgesi olan 103$ seviyesi test edilmiş ve hafta kapanışı gerçekleşmiş. ETH’ nin bu son düşüşü ile birlikte RSI-fiyat arasında pozitif uyumsuzluk net bir şekilde belirgin hale gelmiş. Bu gelişmeler neticesinde değerlendirmemize geçelim.
Ethereum, 1450$ zirvesinden bu yana çok %94 değer kaybederek 83$ seviyelerine kadar geriledi. Aslında sadece bu tablo kripto para piyasasının ne kadar risk barındırdığının tam bir özeti. Peki Ethereum öldü mü? Bitti mi? Tabi ki de ölmedi, bitmedi ama ciddi darbe aldı. Dolayısı ile yatırımcılar olarak bu durumdan ders çıkarmamız, stratejilerimizi çok iyi kurarak uygulamamız önem arz ediyor. ETH’ nin mevcut durumuna gelirsek; kısa vade de düşen kanalın devam ettiğini söyleyebiliriz. Ayrıca ETH/BTC grafiğinde L1 yatay trendinin aşağı yönlü kırılması da görünümü olumsuz hale getiren faktörlerden bir tanesi. Dolar grafiğine göre, kısa vade de soluk alınması içi öncelikle 103$ seviyesinin, müteakibinde de düşen kanal direncinin yukarı kırılması gerektiğini düşünüyorum. 103$ seviyesinin altında kalındıkça satış baskısının artacağını ve kanal içerisinde düşen trendin hakim olacağını değerlendiriyorum. 103$ seviyesi üzerinde ise 125$ seviyesine kadar bir marj oluşması mümkün olacaktır. Yukarı yön için RSI- fiyat arasındaki pozitif uyumsuzluk olumlu sinyal oluşturduğunu söyleyebiliriz. Ancak fiyat artışını hacim desteklemez ise, uyumsuzlukla birlikte fiyatın düşmeye devam etme olasılığını gör ardı etmemek gerekir.
Burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. (Analiz tarihi: 10.12.2018)
Grafik Kaynak: TradingView