Bir önceki hafta, satışların sona erdiğini piyasanın toparlandığını görmüştük, ancak bu hafta için maalesef aynı şeyleri söyleyemeyeceğiz. Öyle ki Bitcoin, hafta içerisinde 2018 yılının en düşük seviyesi olan 3280$ (BITFINEX) seviyesini test etti. Haftalık bazda ise 4170$ seviyesinden açılış, 3680$ seviyesinden kapanış ile %12 değer kaybetmiş oldu. Bitcoin’ deki yeni dip oluşumuyla birlikte, altcoin tarafının da hem Dolar bazında hem de BTC bazında yeni dipler oluşturduğunu söyleyebiliriz. Hafta içerisinde gerçekleşen teknik olayları inceleyerek devam edelim.
Bitcoin haftaya satış baskısı ile başlamış ve baskı neticesinde L3 (3900$) seviyesi test edilmiş. Pazartesi günü barı bu seviye üzerinde kapanmış. Salı günü de bu seviye destek olarak çalışmış. Çarşamba günü barında bu seviyenin aşağı yönlü kırıldığını görüyoruz. Bu kırılım sonrasında satış baskısı artarak devam etmiş ve baskı hacim tarafına da artış olarak yansımış. Hafta sonuna gelindiğinde ise piyasanın alım tarafının baskın geldiğini görüyoruz. Hacim barlarına bakarsak, alım iştahının nispeten düşük olduğunu söyleyebiliriz. Hacim düşük seyretse de Pazar günü barında L2 (3600$) seviyesi yukarı yönlü kırılmış. Oluşan yeni dip ile birlikte fiyat-RSI durumuna baktığımızda, pozitif uyumsuzluk (PU) oluşumunu (birinci grafik) net bir şekilde görüyoruz. Bu gelişmeler neticesinde değerlendirmemizi geçelim.
Bitcoin bu hafta, 2018 yılının yeni dip bölgesini (3280$) oluşturdu. Ancak yılın bitmesine daha üç hafta var ve piyasada ciddi bir panik ve korku havası hakim. Bunun neticesinde, yeni yıla girmeden yeni bir dip daha görür müyüz, yoksa piyasa kendini rölantiye mi alır, kestirmek kolay değil. Ancak teknik grafiklerimiz üzerinden oluşabilecek senaryoları düşünüp, destek ve direnç bölgeleri içerisinde bunların oluşumlarını takip etmek, yapacağımız işlemlerde bizlere fayda sağlayacaktır. Mevcut durum için benim düşündüğüm iki senaryo mevcut. Bunlardan birincisi TOBO (ters omuz-baş-omuz) formasyonunun oluşma ihtimali. Bu senaryo için fiyatın öncelikle boyun çizgisi olarak belirlediğim G (4450$) seviyesini test etmesini ve bu seviyeden yine satış baskısı oluşmasını takip ediyor olacağım. Sağ omuz bölgesinin oluşumu için ise fiyatın yeniden L3 (3900$) – L2 (3600$) bandına çekilmesi gerekecektir. Bu bant aralığından oluşacak destek ile formasyonun devam etmesi ve bir sonraki adım olarak G (4450$) seviyesinin yukarı kırılımı takip edilebilir. İkinci senaryo ise, mevcut durumda düşen kanal içerisinde hareketine devam eden BTC’ nin düşen trendi (ikinci grafik) kıramayarak yeniden satış baskısı ile karşılaşması şeklinde. Bu durumda ise fiyatın öncelikle bir önceki dip bölgesi olan 3280$ seviyesini test edeceğini, eğer baskı devam ederse de L1 (2900$) seviyesini test edeceğini değerlendiriyorum. Bu seviye aynı zamanda düşen kanalın alt bandına da denk gelmektedir. Bu iki oluşumu takip ederken özellikle hacim bilgisi bizlere önemli bir veri sağlayacaktır. Bu bağlamda yukarı hareketlerde artan hacim görmek dönüş ile ilgili önemli bir husustur. Fiyat yukarı doğru hareket ederken, hacmin giderek azalması bu hareketin dönüş değil, düşüş hareketinin düzeltmesi olduğunun göstergesidir. Bu iki senaryoya hacim verisini de göz önüne alarak baktığımızda ikinci senaryonun oluşma durumunu bir tık ön planda tutmakta fayda olacağını değerlendiriyorum.
Burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR.(Analiz tarihi: 10.12.2018)
Grafik Kaynak: TradingView