Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır. (Analiz tarihi: 22.10.2018)
Bu hafta piyasada oluşan olumlu hava, Ethereum’ a da oldukça olumlu yansıdı. Hafta açılışını 195$ seviyesinden yapan ETH, hafta içerisinde 243$ seviyesini test etti. Piyasada değişen dengelerin yeniden rayına oturmasıyla hafta kapanışı 207$ seviyesinden gerçekleşti. Bu fiyat hareketi ile ETH %6 değer kazanmış oldu. Şimdi hafta içerisindeki teknik gelişmeleri inceleyerek devam edelim.
Ethereum’ un haftaya güçlü yeşil bir bar ile başladığını görüyoruz (Bu barın oluşmasını sağlayan durumu ise USDT ile ilgili çıkan bazı haberler oluşturmaktadır, Bitcoin teknik analizinde daha fazla ayrıntıya ulaşabilirsiniz.). Oluşan bu yeşil bar, grafiğe bu hafta eklemiş olduğum L2 trendine temas etmiş ve ardından ciddi bir geri çekilme oluşmuş. Salı ve çarşamba günlerinde ise fiyat hareketinin durağan olduğunu söyleyebiliriz. Perşembe ve Cuma günlerinde ise satış baskısının oluştuğunu görüyoruz. Hafta sonuna gelindiğinde ise satış baskısının azaldığını piyasanın nispeten alıcı seyrettiği söyleyebiliriz. Hacim tarafında, pazartesi günü büyük bir bar oluşmasına karşın müteakip günlerde hacmin çok zayıf seyretmiş. Bu gelişmeler neticesinde değerlendirmemize geçelim.
Ethereum’ da, pazartesi günü oluşan volatil hareketi göz ardı edersek, fiyat hareketinin iyice sınırlı olduğu dönemler içerisindeyiz. Birinci grafiğe baktığımızda, mevcut durum için 165$ dip bölgesi ile L2 (261$) yatay bandını takip ediyoruz. Orta vadede yükseliş için L2 (261$) seviyesinin üzerinde gerçekleşecek kapanışlara ihtiyacımız olacak. Vadeyi kısa tutup ikinci grafiğe odaklanırsak; L1 trendinin desteğinde minör bir yükselişin devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu yükselişin yukarıdan L2 trendi ile baskılandığını görüyoruz. Bu da kısa vade için bir üçgen formasyonunu karşımıza çıkarıyor. ETH’ tespit ettiğim üçgen formasyonları maalesef hep aşağı yönlü kırılımlar ile sonlanmıştı. Bu seferki sıkışmanın neticesinde oluşacak kırılımı dikkatlice takip ediyor olacağım. ETH’ nin son bir aydır hacminin artması, BTC paritesinde aşırı satım bölgesinde seyredilmesi (Bkz. Üçüncü grafik) yukarı yönlü kuvvetli bir trendin oluşacağına karşı ciddi veri sağlıyor. Ancak piyasanın içerisinde bunu net kestirmek mümkün olmadığından, bu zamanlarda sıkı takip etmek ve açılacak pozisyonlarda stoploss (zararı durdurma) seviyelerini belirleyip gerekirse kullanmak mantıklı hareket tarzları olacaktır. ETH/BTC grafiği üzerinden kısa bir değerlendirme yaparak devam edelim.
ETH/BTC haftalık (lineer) grafiğinde 4 numaralı trendin aşağı kırılmasının ardından, bu seviyenin yeniden test edildiğini (sağ üstte) görüyoruz. ETH’ de yükseliş hareketinin ivme kazanması için kısa vade de 4 numaralı trendin üzerine geçiş yapması gerektiğini düşünüyorum. 4 numaralı trendin altında kalındığı müddetçe 3 numaralı trend destek olarak gündemde olacaktır.
Grafik Kaynak: Tradingview