Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır.(Analiz tarihi: 22.10.2018)
Kripto para piyasasının son zamanlarda en ilginç ve en heyecanlı haftalarından birini geride bıraktık. Bu haftanın ilginç geçmesinin temel sebebi ise 1 dolara endeksli (stablecoin) kripto para olan USDT (Tether) ile ilgili çeşitli olumsuz haberlerin gündeme gelmesi oldu. Bu haberler neticesinde 1 dolara eşit olması gereken USDT, %20’ ye kadar değer kaybına uğradı. Bunun yanında benzer işlev gören TUSD ve PAX gibi (stablecoin) kripto paralara talep artışı oldu ve bu kripto paraların değeri de %20’ ye kadar artış gösterdi. Haftanın sonuna gelindiğinde ise aradaki farkın kapandığını görüyoruz. Piyasanın bu çalkantılı döneminde BTC’ nin gerçek değerinin ne olduğu konusu kafalar biraz karıştırdı diyebiliriz. Ancak şimdiye kadar analizlerimi BTC/USDT çiftine göre yaptığımdan yine aynı şekilde devam edeceğim. Şimdi hafta içerisindeki gerçekleşen teknik olayları inceleyerek devam edelim.
Bitcoin bir önceki haftada L1 trendinden destek bulmuştu. Bu hafta başında ise güçlü bir barla L2 ve C (6800$) seviyesini yukarı kırdığını ancak gün kapanışını C (6800$) seviyesinin hemen altında yaptığını görüyoruz. Pazartesi gelen bu alımın temel sebebi ise, elinde USDT bulunan yatırımcıların olumsuz haber karşısında, başta BTC olmak üzere alıma geçmeleri olarak yorumlayabiliriz. Burada 1 BTC’ nin 7680 USDT değerine ulaşmasına karşın USDT’ nin, fiat (geleneksel) para olan dolar karşısında %20’ ye yakın değer kaybı söz konusu olduğunu göz ardı etmemek gerekir. C (6800$) seviyesi salı, çarşamba ve perşembe günleri de direnç olarak çalışmış. Perşembe ve cuma günü satış baskısının arttığını görüyoruz. Bu satış baskısı fiyatı L2 trendine çok yaklaştırmış. Cumartesi ve pazar günü yönün yukarı olması ile birlikte L2 tredinin yukarı kırılımının onay görüntüsü oluştuğunu söyleyebiliriz. Hacim tarafına baktığımızda ise pazartesi gününün haricinde ciddi bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemizi yapabiliriz.
Bitcoin günler sonra, USDT ile ilgili manipülasyon da olsa 7000$ bandının üzerini görerek piyasaya heyecan getirdi. Ancak bu heyecanın uzun soluklu olmadığını söyleyebiliriz. Hatta, özellikle pazartesi günü panik ile işlem yapan yatırımcıların ciddi kayıplar yaşadığını düşünüyorum. Buradan, kripto para piyasasında oluşan manipülatif bir haberin, kısa zamanda ne kadar ciddi etkiler yaratabileceği dersini çıkarmamız gerekir. Dolayısı ile yatırımcı olarak, çok araştırıp, doğru kaynaklardan doğru bilgiler edinmemiz ve soğukkanlılığımızı muhafaza etmemiz, yatırımlarımızı korumak adına önem arz etmektedir. Bitcoin’ in mevcut görünümüne geldiğimizde ise L2 trendinin yukarı kırılımının olumlu olarak değerlendiriyorum(USDT’ nin de yeniden 1$ seviyesine geldiğini göz önüne alarak). Ancak fiyatın C (6800$) seviyesini geçememesi D (6100$) – C (6800$) bandında yatay hareketin devam edebileceği olasılığını gündemde tutuyor. Hacmin de zayıf seyretmesi, bu olasılığı destekler nitelikte. Fiyat, bu bantta hareket ederek zamanla birinci grafikte görülen A düşen trendine yaklaşacaktır. A trendi uzunca bir süreden beri direnç olarak çalıştığından bu bölgede sıkı takip etmek, doğru kararlar vermemiz adına faydalı olacaktır. Yükselişin devamı için ise en önemli destek bölgesi L1 trendi olacaktır. L1 trendinin altında günlük kapanış yapılmadığı sürece kısa vade yukarı trendin devam ettiğini söyleyebiliriz.
Grafik Kaynak: Tradingview