Kripto para piyasasının en yüksek piyasa değerine sahip altcoin’i Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, Sharding ve Plasma gibi ikinci katman ölçeklendirme çözüm önerileri hakkında açıklamalarda bulundu. Buterin Ethereum ağının en nihayetinde saniyede bir milyon işlem gerçekleştirme kapasitesine ulaşacağını savundu.
Vitalik Buterin daha önce katıldığı birçok konferansta lider niteliklere sahip çoğu Blockchain ağı gibi Ethereum’un da ölçeklendirme sorunuyla başa çıkabilmek adına bazı çalışmalarda bulunduğunu ifade etmişti.
Online teknolojik haber platformu TechCrunch tarafından 2017 yılında düzenlenen “Disrupt SF” adlı bir konferansta soruları yanıtlayan Buterin, Bitcoin ve Ethereum’un saniyede üç ila altı işlem gerçekleştirebilme kapasitesi olduğuna işaret etmişti. Ayrıca Buterin Blockchain’in Visa gibi geniş ölçekli ödeme ağlarını, Nasdaq gibi büyük borsaları ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojisiyle ilgili ağları destekleyebilmesi için saniyede yüz binlerce işlem gerçekleştirmek zorunda olduğunu sözlerine eklemişti.
Vitalik Buterin tarafından bu konuya ilişkin 2017 yılında yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verilmişti:
Bitcoin hâlihazırda saniyede üç işlemden daha azını gerçekleştiriyor ve eğer saniyede dört işlem gerçekleştiriyor olsaydı, bu Bitcoin ağının tam kapasite çalıştığı anlamına gelirdi. Ethereum ise saniyede beş işlem yapıyor ve kapasitesi altı işlem kadar. Öte yandan Uber saniyede ortalama 12 sürüş yapıyor. PayPal birkaç yüz, Visa birkaç bin, büyük borsa platformları on binlerce işlem yapabiliyor. IoT ağlarında ise saniyede yüz binlerce işlem söz konusu.
OmiseGO tarafından düzenlenen bir soru cevap oturumunda açıklamalarda bulunan Buterin ikinci katman çözümlerin hâlihazırda Ethereum test ağında denendiğini belirtti. Buterin bunun yanı sıra bu çözüm önerileriyle Ethereum Blockchain ağının milyonlarca kullanıcıya sahip geniş ölçekli merkezsiz uygulamaları destekleyebileceğini belirtti. Buterin’e göre söz konusu öneriler yenilikçi yaklaşımlarla Blockchain’in daha iyi hale gelmesine katkıda bulunacak.
Sharding ve Plasma
Sharding bir Blockchain ağının belirli parçalara (shard) ayrılması anlamına geliyor. Bu parçalar belirli ağ parçalarının bilgisini işlemekle görevlendirilmiş node gruplarına sahip olacak şekilde tasarlanıyor. Başka bir deyişle Sharding sayesinde Blockchain’de bulunan bütün node’ların ağa yerleşen her bir veriyi işleme almasına gerek kalmıyor.
Vitalik Buterin ile Lightning Network kurucularından Joseph Poon tarafından geliştirilen Plasma ise Bitcoin’in Lightning Network’ü ile benzer şekilde çalışıyor. Buna göre Plasma’yla Ethereum ana ağında küçük Blockchain ağları oluşturularak mikro ödemeler yapılabiliyor. Üstelik veriler daha hızlı işleme alınıyor ve esas Ethereum protokolünün güvenliği de artırılıyor. Böylece ağın potansiyel saldırılara karşı korunması sağlanıyor.
Vitalik Buterin Blockchain’in ölçeklendirilme sorununa yönelik ileri sürülen bu iki çözüm önerisi hakkında şöyle konuştu:
Birinci katman ile ikinci katmanların birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip olduklarını düşünme nedenimin iki katmanın birbirini çoğaltmasından doğan ölçeklendirme kazancı olduğunu söyleyebilirim. Sharding çözüm önerisi Ethereum ağının ölçeklendirmesini kendi başına 100 kat artırabilir, belki de daha fazla. Plasma çözümünü Sharding’in tepesine uyguladığınızda ise ölçeklendirme çok daha fazla artıyor.
Saniyede bir milyon işlem
Ölçeklendirilme sorununa yönelik ileri sürülen bu öneriler hakkında yaptığı açıklamaların ardından Buterin birinci katman ile ikinci katman arasından bir eş güdümlülük meydana getirileceğini kaydetti. Böylece Ethereum ağının ölçeklendirilmesinin 10.000 kat artacağını savunan Buterin ağın saniyede milyonlarca işleme olanak sağlayabileceğini ifade etti. Buna göre Ethereum çoğu uygulamayı destekleyebilecek. Mikrofon tekrar Buterin’de:
Sonuç olarak Sharding 100 kat ve Plasma 100 kat daha fazla kapasite sağlıyor. Bu da toplamda 10.000 kat ölçeklendirme kazancı meydana getiriyor. Dolayısıyla Blokchain ağı çoğu uygulamayla başa çıkabilecek kadar güçlü bir hale gelecek.
Kaynak: CCN.com