Ethereum ağı hacimler ve mevduatlarla ilgili merkezi olmayan uygulamaların benimsenmesinde liderliğini sürdürüyor. Solana ve BNB Chain gibi rakip blockchain ağları benzersiz aktif adresler gibi verileri artıran daha düşük işlem ücretlerinden yararlansa da iyi finanse edilen kuruluşların Ethereum’un DApp hacimlerini arttırmasını henüz engelleyemiyor. Ethereum ağında aktivitede yaşanan son artış daha geniş kripto para piyasası trendlerinden ayrı duruyor ve hatta diğer kullanım ölçümleriyle çelişiyor.
Ethereum Ekosisteminde Neler Oluyor?
Herhangi bir manipülasyonu doğrulamak mümkün olmasa da 2,4 dolarlık düşük bir işlem ücretiyle bile özellikle mevduatların 1 milyar doları aşabildiği merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarında rakamların çarpıtılabileceğini unutmamak gerekir.
Ethereum’un ilk 20 arasında hacim artışı bildiren tek ağ olması ve önceki haftaya kıyasla %83’lük etkileyici bir büyüme kaydetmesi dikkat çekici. Perspektif açısından BNB Chain, Polygon, Solana ve TON gibi benzer protokollerde ortalama %30’un üzerinde hacim düşüşü yaşandı. Üstelik Ethereum’un 475.980 adresi BNB Chain’in 1,18 milyon ve Solana’nın 1,62 milyon adresiyle karşılaştırıldığında sönük kalıyor.
İlginç bir şekilde Ethereum’un hacmindeki artış, kullanıcı sayısındaki artışla eşleşmedi. Gösterge olarak DApp’lerle etkileşime giren benzersiz aktif adresleri kullanan Ethereum önceki haftaya kıyasla %8 daha az kullanıcı gördü; bu, rakiplerinden daha iyi olsa da önemli hacim artışı göz önüne alındığında çelişkili bir durum. Nispeten yüksek ücretler nedeniyle daha az kullanıcıya sahip olmasına rağmen Ethereum’un mevduatlardaki büyümesinin faaliyetteki azalmayı telafi ettiği düşünülebilir.
Veriler, Ethereum’un DeFi uygulamalarında kilitlenen toplam değerinin yedi günde %17,5 düştüğünü Solana ve Avalanche gibi rakiplerin ise mevduat çekmeyi başardığını gösteriyor. Ek olarak Ethereum ağındaki DApp işlemlerinin sayısı hacimlerin arttığı bu dönemde artmadı; bu da anormalliği anlamak için daha kapsamlı bir analize ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.
İşte Dikkat Çeken Detaylar
Ethereum’un hacim büyümesi esas olarak Balancer’da yedi gün içinde gerçekleşen %422’lik artıştan kaynaklandı ve bu artış toplamda 40,6 milyar dolara ulaştı. Örnek vermek gerekirse bu aynı dönemde BNB Chain’deki toplam aktiviteden 13 kat daha fazla. Ancak Balancer’ın önemli hacim artışı diğer ölçümlerdeki iyileşmelerle örtüşmedi; DApp aynı hafta içinde benzersiz adreslerde %5’lik, işlemlerde ise %14’lük bir düşüş gördü.
Balancer’ın katkısı hariç tutulursa Ethereum’un yedi gün içindeki hacim büyümesi aslında %5 düştü çünkü bu tek DApp tüm ağın hacminin %59,5’ini oluşturdu. Bir DApp’in bir blockchain hacmine hakim olması alışılmadık bir durum olmasa da Ethereum’un rapor edilen faaliyet büyümesi bir DApp’in neden olduğu çarpıklık nedeniyle dikkatli bir şekilde izlenmeli.