2020 yılı Ethereum ağı ve Ethereum (ETH) fiyatı için etkileyici bir yıl oldu. Kasım ayında ETH 2.0 mevduat sözleşmesi sessizce başlatıldı ve ayın sonundan önce sözleşme 524.288 ETH kilitli kapasiteye ulaştı.
12 Mart tarihe “Kara Perşembe” olarak geçti ve neredeyse her kripto para biriminin fiyatı çakıldı, Ethereum da katliamdan kurtulamadı. 12 Mart’ta 86 dolar gibi düşük bir fiyata alım satım yaptıktan sonra, Ethereum fiyatı bir önceki yıla göre %322’lik bir kazanç sağlamak için toparlandı. Piyasa hacmi bakımından en büyük altcoin 1 Aralık’ta 2020’nin en yüksek seviyesi olan 635.70 dolara ulaştı.
Ethereum Büyük Şirketleri Solladı
Göz kamaştıran performansına rağmen Ethereum hala 2018 yılında ulaştığı 1.431 dolarlık rekor fiyatının yüzde 59 altına işlem görüyor. Fiyat tüm zamanların en yüksek seviyesinin çok altında olsa da Ethereum 67 milyar dolarlık piyasa değeri ile otomobil üreticisi General Motors’u ve CME Grubu’nu geride bıraktı.
Ancak bu noktada borsaya kayıtlı şirketlerin varlıkları, yükümlülükleri, sermaye harcamaları, satışları ve çalışanları olduğu için bu karşılaştırmaların tartışmalı olduğunu belirtmek gerekiyor. Ethereum’un bu gibi yükümlülükleri yok ama yine de bu tip bir karşılaştırma yapmak mümkün.
Ethereum ve Diğerlerinin Karşılaştırması
Colgate-Palmolive, S&P 500 endeksinin bir üyesidir ve şirketin 73 milyar dolarlık piyasa değeri bulunuyor. Şirket 1806’da kuruldu ve son 12 ayda 2,7 milyar dolarlık net gelir sağladı. Öte yandan ABD Bancorp 67 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip, beşinci en büyük Amerikan bankası ve aynı zamanda S&P 500 üyesi. Şirket 1968 yılında kuruldu ve aynı zamanda bir kredi kartı işlemcisi olan Elevon’un sahibi.
Son olarak 64 milyar dolarlık piyasa değeri ile CME Group, 172 yıl önce kurulmuş olan Chicago Mercantile Exchange’in sahibi. Son 12 ayda net geliri 2,1 milyar doları buldu ve hisse senedi aynı zamanda S&P 500 endeksini de içeriyor.
Ancak Ethereum benzer büyüklükte bir piyasa değerini paylaşırken, yukarıda listelenen şirketler gibi bir konumda bulunmuyor. Kripto para biriminin bilançosu veya gelir tablosu yok. Bu nedenle Ethereum daha çok altın, petrol ve Bitcoin gibi emtialar gibi davranıyor. ABD Emtia Vadeli İşlem Ticaret Komisyonu (CFTC) başkanı da benzer bir bakış açısını dile getiriyor.
Yukarıdaki grafikte açıkça gösterildiği gibi, Ethereum ve borsaya kayıtlı şirketler arasında neredeyse hiç benzerlik bulunmuyor. Bu hisse senetleri günde ortalama 283 milyon dolar işlem yaparken, Messari’nin verilerine göre kripto para birimi 2 milyar doların üzerinde işlem yapıyor.
Buna ek olarak volatilite açısından da bir benzerlik bulunmuyor. Ethereum’un yıllık 90 günlük volatilite oranı %80’i aşarken, Colgate-Palmolive için bu oran yüzde 20 ve CME için yüzde 32 olarak kalıyor. Bu arada ABD Bancorp %47 volatilite gösteriyor ve bu çoğu hisse senedi için alışılmadık derecede yüksek olmasına rağmen, kripto para birimleri arasında görülen seviyelerden hala çok uzak.
Ethereum Gibi Büyüyen Şirketler
Tüm şirketler birbirine benzemiyor ve birkaç teknoloji şirketi Ethereum’un boğa koşusu ile rekabet halinde bulunuyor. Örneğin, 25 milyar dolarlık piyasa değeri ile Zillow ve 94 milyar dolarlık piyasa değeri ile Square ETH ile rekabet içinde.
Hem Zillow hem de Square, son iki yılda gelirlerini ikiye katlamayı başardılar. Bu iki şirket Ethereum’un aksine, sermaye harcamalarının, pazarlamanın ve diğer büyüyen giderlerin ağırlığını taşıyor. Buna rağmen, her ikisi de son on üç ayda %220 kazanç sağlamayı başardı.
Sonuç olarak, Ethereum’un borsada bulunan şirketlerin büyük çoğunluğundan çok daha yüksek potansiyele sahip olduğunu söylemek doğru olabilir. Ancak bu noktada yatırımcıların, büyüyen teknoloji şirketlerinde görülen piyasa değerini göz ardı etmeyeceklerini de belirtmek gerekiyor.