Kripto paralarla alakalı yasaklar birçok yatırımcıların merkezi borsalardan uzaklaşmasına sebep oldu. Elbette bu durum DeFi platformlarının daha fazla kullanıcıya kavuşmasını sağlıyor. En net örneğini dYdX üzerinde görüyoruz. Platformun tokenı çok kısa sürede 25 dolar sınırına ulaştı bile, fiyatını katlayan dYdX’in peşinden diğer projeler de gelebilir.
DeFi Neden Popüler Hale Geldi
Bu yıl zaten DeFi platformları ciddi bir büyüme yakalamıştı. Ancak Çin tarafından gelen sert açıklamalar bu ivmeyi artırdı. Günler içinde sayısız Çinli kripto para yatırımcısı merkezi borsalardan DeFi platformlarına akın etmeye başladı. Elbette bu durum DeFi sistemlerini ve onların yerel token fiyatlarını olumlu etkiliyor.
Daha güçlü DeFi’ler daha fazla kullanıcıyla mümkün olabilir. Artık TVL hacimleri bu sistemlere olan güveni de gösteriyor. Merkezi borsalarda düzenleyici risklere direkt olarak muhatap oluyor ancak DeFi için aynı şeyi söylemek güç, çünkü birçok platform gizliliğin gücünden yararlanıyor. Yani X ülkesi Y borsasına “size yaptırım uygularız” şeklinde tehditte bulunamıyor. Maksimum yapabilecekleri şey, DeFi platformları ile merkezi borsaların irtibatını kesmek olur. Böylesi bir adım bile onların çalışmasını engellemez. Yani yasaklar DEX yapılarını tehdit edemiyor.
En Popüler 11 DeFi Platformu
İrili ufaklı yaklaşık 120 DeFi bulunuyor. Bunların toplam TVL gücü 100 milyar doları aştı. Listenin başında ise Aave ve Curve geliyor. Yakında DeFi platformların kurumsal yatırımcılarla da çalıştığını göreceğiz. Bunun en iyi örneği Aave olabilir, dün akşam yaptıkları açıklamada son aşamaya geldiklerini duyurdular.
Yukarıdaki listede en popüler DeFi platformlarını ve onların yerel tokenlarının fiyatını görüyorsunuz. Bu listede olmayan ancak hızla büyüyen başka bir platform daha var, elbette bu dYdX şimdilik 110 milyon TVL seviyesini aştılar üstelik yerel tokenı 25 dolara kadar yükseldi. Peki neden bu kadar ilgi görüyor? Elbette işlem tahtasına sahip bir yapıda olduğu için, alışıldık DeFi platformlarından farklı olarak burada kendinizi merkezi bir borsada gibi hissediyorsunuz. Kolaylıkla kripto para yatırımı yapabiliyor aşağı veya yukarı fiyattan emir girebiliyorsunuz. Çinliler için dil desteğini de unutmamak gerekiyor.
Çinli gazetesi Wu Blockchain yakın zamanda yaptığı bir paylaşımda, yasakların Çinli yatırımcıları DeFi platformlarını öğrenmeye ittiğinden bahsediliyordu. Hacim ve kullanıcı sayısındaki artışa bakılırsa Çinli yatırımcılar işin kolay yolunu buldu. Merkezi görünümlü “merkezsiz” kripto para platformu, bugünlerde yoğun ilgi gören platformları iyi analiz etmek gerekiyor. Önümüzdeki bunları bir kısmı kalıcı olarak merkezi borsaları gerilerinde bırakabilir.