Tesla, Twitter ve Microstrategy gibi firmalar ardı ardına kripto para evrenine giriş yaptılar. Pandoranın kutusunu Elon Musk önce Dogecoin ateşleyerek başlattı. Sonrasında Tesla`nın SEC raporunda 1.5 milyar $ Bitcoin aldığı rapor edildi. JP Morgan, Bitcoin bir değer saklama aracı olarak yatırım portföylerinde en az %1 olmalı dedi. Ki bunun yatırımcının risk iştahına göre en az %5 ve en fazla %10 olması gerektiğini daha önce yazmıştım.
Sonrasında olan oldu. Aslında piyasa 40.000 $ üstü çıkışında soluklanmak isterken bir anda tekrar boğa koşusuna başladı.
CitiBank raporunda olduğu gibi Bitcoin sözcüğünün Google Trends aramaları ile Bitcoin fiyatının önemli bir kolerasyonunun olduğu bilinmektedir. Bu kolerasyonun olduğunu ve Ocak 2021 sonunda Bitcoin aramalarının düşüşe geçtiğini ve fiyatın da düşüşe geçeceğini yazmıştım.
Ancak Elon Musk`ın ateşlemesi ile başlayan süreçte işler öyle gitmedi, Bitcoin 30.000 $ ları aşağı doğru kırmaya başlarken hiç bir şey olmasa bile bir şeyler oldu ve Google Trends tekrar yükselirken, Bitcoin 50.000 $`ları gördü, 60.000 $`dan döndü.
Peki Ne Oldu da Elon Musk Neden Bitcoin Aldı?
Mayıs 2017`de bundan neredeyse 4 yıl önce, daha Bitcoin bu kadar ilgi çekmiyorken, bugün kendini kripto-para uzmanı sayan bir çok kişi topa, bop derken, kısa pantolonla gezerken, “Bitcofuturism: Mars Yolcusu Kalmasın…” yazımızda aslında Bitcoin ve kripto-paraların gezegenler arası seyahat yapacak insanlık için önemli bir değer aktarım aracı olabileceğinden bahsetmiştim.
Yazımın içerisinde Bitcoin için değerinin gün geçtikçe anlaşılacağı ve geleceği hakkında şu cümleyi kurmuştum.
Peki, Bitcoin uzun zaman sonra da aramızda olacak mı? Bilemiyorum, kimse de bilemez ancak bir etmen beni bu konuda yeterince ikna ediyor. MARS Kolonizasyonu.
Bu cümleyi kurduğumda ve yayınladığımda, benimle dalga geçen bir çok arkadaşım olmuştu. Ancak zaten füturism böyle bir şey değil mi, zamanında anlaşılsan zaten gelecek bilimci olamazsın ki, zamanının bilimcisi olabilirsin. Çünkü gelecek, ancak geleceği düşleyebilenlerindir. Bu sözü de buraya not düşelim.
Elon Musk, geçtiğimiz günlerde Binance`ın patronuna Twitter üzerinden giydirdiği bir cevapta, “There will definitely be a MarsCoin!” demişti, Türkçe çevirisi “Kesinlikle bir MarsCoin olacak”.
Piyasanın dumpcı ve pumpcıları küçük yatırımcıyı tokatlamak için bunu fırsat bilip, MarsCoin`i %3000 uçurdurlar. Peki Elon Musk`ın amacı Dogecoin ve Bitcoin`den sonra MarsCoin`i mi uçurmak, yeni yatırımı acaba MarsCoin miydi?
Onu bilemiyoruz ancak Mars kolonizasyonunu desteklemek için kurulan MarsCoin, belki 2017`de bahsettiğim gibi gezegenler arası bir ırk olacağımız gün insanlık için gezegenler arası değer transferinde önemli bir araç veya en azından bu fikrin ilk öncüsü olabilir.
Hikayeye bir de şöyle bakalım: Bir adam roketler yapıyor (Space X), bu roketlerle uzaya astronot taşıyor (Space Station), insanlar ilk hedefimiz Mars diyor (Mars Mission), sonra da diyor ki kesinlikle bir gün Mars için kripto-para olacak (Mars Coin). Büyük oyunu gör Türkiye 🙂
Peki neden kripto paralar gezegenler arası seyahat için bizlere bir değer transferi aracı olabilir?
Bunun açık ve net cevabı Blockchain teknolojisinde saklı. Dünya ile Mars arasında iletişim süresi yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Yani Dünya`dan Mars`a bir mesaj gönderdiğinizde cevabını 1 saat sonra alabiliyorsunuz.
Peki giderken bu mesaj değiştirilebilir mi?
Evet eğer şifrelenmemişse, bu kadar uzun mesafede giden mesaj kötü niyetli insanlarca değiştirebilir.
Şöyle düşünelim yıl olmuş 2100, insanlık Marsta koloni kurmuş. Mars kolonisinde yaşayanlar orada günlük alış-verişlerini yapmaya başlamışlar. Orada para kazanan insanlar veya dünyadaki paralarını oraya göndermek isteyen insanlar Swift ile para transferi yaparken, uzay hacker’ları uyduları ile mesajı değiştiriyorlar ve para transferini kendi hesaplarına çeviriyorlar, para transfer bilgisi de diğer tarafa hiç bir şekilde geçemiyor
Bunun Önüne Nasıl Geçersiniz?
Net ve basit bir şekilde Blockchain ile.
Çünkü Blockchain kopyalanamaz, kırılamaz, silinemez. Dünyadan veya Marstan diğerine gönderilen bilgi gezegenler arası kurulacak uydu ağı üzerinde yer alacak Blockchain ağı ile uçtan uca şifrelenmiş, kopyalanamaz ve silinemez olarak iletilebilecektir.
Bunlar şu an için gelecek bilimi alanına giren fütursuzca füturistik söylemler olabilir, ancak her geçen gün gezegenler arası ırk olmaya yaklaşan insanlık, internetin parası olan Bitcoin`in yaratıldığı ilk günden beri, gezegenler arası ekonomi sisteminin de aslında başlangıcını yapmış olabilir.
Bunun belki diğer örneklerinden birisi de Space Chain. Aralık 2019`da Space Chain, ilk defa Uluslararası Uzay İstasyonuna Blockchain teknolojisini bilin bakalım kimin füzesi ile gönderdi… Giden donanım cüzdan ile Space Chain, Dünya ile Uzay arasında Blockchain teknolojisinin denemelerine devam ediyor.
Keşke kendini kripto-para uzmanı olarak atfeden sonradan gurmeler Bitcoin`in fiyatı hakkında yukarı gidiyor aşağı gidiyor deyip, kazanırken paylaşım yapan, kaybederken derin bir sessizlik yerine taşıdığı felsefi ve evrensel değeri üzerine kafa yorsalar. Ancak onlar da haklı ne yapsınlar mal bu. Maslow`un ihtiyaçlar teorisine göre halen güvenlikten öteye gidememişler, kendini gerçekleştirme bir hayaldir onlar için. Özetle bazen insan istese de yapamaz çünkü hardware ve software yetmeyebilir.
Ancak yapanlar var ve yapacaklar. Gelecek bizler için gelmeye devam ediyor, gelecekte bir gün gelecek diyen zamanın reklam mottosu gibi biz de demeye devam edelim bakalım gelecek ne gösterecek bilinmez, ama ben daima hep 50$`lık Bitcoin almaya devam edeceğim…