El Salvador, 2021’den bu yana volkanik jeotermal enerjiyi kullanarak 29 milyon dolar değerinde toplam 474 Bitcoin çıkardı. Çıkarılan Bitcoin, ülkenin Tecapa yanardağı tarafından 300 madencilik işlemcisi kullanılarak üretildi. Reuters’in haberine göre ülke, devlete ait elektrik santralinin ürettiği 102 MW’ın 1,5 megavatını (MW) kripto para madenciliğine ayırdı.
El Salvador ve Bitcoin
Bitcoin madenciliğinin elektriğe ve fosil yakıtlara bağımlılığı konusunda artan incelemeler karşısında El Salvador, yenilenebilir enerji madenciliğinde öncü olarak ortaya çıktı. El Salvador, 2021’de ABD dolarının yanı sıra Bitcoin’i yasal para birimi olarak benimseyen ilk ülke olarak tarih yazdı. O zamandan bu yana hükümet, Bitcoin odaklı çeşitli politikalar benimsedi; bunlardan biri, Bitcoin madenciliği için bir jeotermal tesis kurmaktı.
El Salvador şu anda 354 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen madencilik faaliyetleri ile çıkarılan 474 Bitcoin de dahil olmak üzere toplam 5.750 Bitcoin’e sahip. Orta Amerika ülkesi, 2021’den beri Bitcoin’i benimsemesi nedeniyle Dünya Bankası ve diğerleri gibi küresel kuruluşlardan önemli eleştiriler alıyor.
2022-23’teki ayı piyasası incelemeleri yoğunlaştırdı ve birçok kişi Başkan Nayib Bukele’nin eylemlerini sorguladı. Ancak Bukele, ülkenin her gün bir Bitcoin alacağını açıklayarak Bitcoin’e yönelik iddiasını ikiye katladı. Bukele, bu yılın başlarında yapılan başkanlık seçimlerini çoğunlukla Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak uygulama ve suçu ortadan kaldırma vaadiyle kazandı.
Madencilik ve Çevre Sorunları
Bitcoin madenciliği ve fosil yakıt kullanımı, kripto endüstrisinde uzun süredir tartışmalı bir tartışma konu olmaya devam ediyor. Ripple destekli Greenpeace grubu, diğerlerinin yanı sıra Bitcoin madenciliği fikir birliğinin iş kanıtından hisse kanıtına geçişini savundu. ABD milletvekilleri, birden fazla eyalette Bitcoin madenciliğini yasaklayarak daha ileri adımlar attı.
Tesla CEO’su Elon Musk, 1,5 milyar dolar değerinde Bitcoin satın aldıktan sonra bunu Tesla arabaları için bir ödeme yöntemi olarak dahil etme sözü verdi. Ancak birkaç gün içinde madenciliğin olumsuz çevresel etkisini gerekçe göstererek kararını geri aldı. Musk, bu hamleyi ancak Bitcoin madenciliğinin %50’sinden fazlası yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalıştığında yeniden değerlendireceğini söyledi.
Musk sözünü verdiğinden bu yana Bitcoin madenciliğinin %60’ından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandığını öne süren çok sayıda rapor ortaya çıktı. Musk henüz bu raporları kabul etmedi veya bir Bitcoin ödeme seçeneği uygulamadı. Kendisini bir çevreci olarak tanıtmasına rağmen şirketi Fremont fabrikasından yakındaki mahallelere zararlı kirletici maddeler salarak Temiz Hava Yasasını defalarca ihlal ettiği için davalarla karşı karşıya.