Kripto para piyasalarında bu yıl adını çok defa duyduk ve birçok kripto parada devasa yükselişleri tetikledi. Alameda, 3AC ve diğerleri yok olduktan sonra aniden DWF Labs ortaya çıktı ve altcoinlerle yaptığı anlaşmalarla fiyatları uçurdu. Piyasa yapıcı eksikliğinin olduğu ortamda son derece doğru bir zamanda hayatımıza giren bu şirketle ilgili bilmeniz gereken şeyler var.
DWF Labs Kuruluşu
Özbekistan’da doğan Grachev Orenburg Devlet Üniversitesi’nde organizasyon yönetimi eğitimi aldı. 2016 yılında, küçük bir madencilik operasyonu işleterek kriptoya girdi. İki yıl sonra, henüz 30 yaşındayken Huobi Rusya‘nın CEO’su oldu.
Andrei Grachev tarafından kurulan DWF bu yıl yüz milyonlarca doları kripto para şirketlerine dağıttı. Huobi Russia’nın CEO’su olarak geçmişte görev alan Grachev burada işlem hacmini şişiren bir yöntem buldu ve 50 bin dolara günlük 10 milyon dolarlık hacim oluşturmayı başardı. Bu başarısının ardından Rusya borsasının güçlü trade hacmiyle lansmanı yapılabilirdi.
Huobi Russia’nın resmi lansmanından üç gün sonra, İsviçre’nin Risch kentinde yasal olarak kayıtlı olan HFT firması Digital Wave Finance olarak adlandırıldı. Bu firma, Marco ve Remo Schweizer kardeşler ile Michael Rendchen tarafından yönetilmekteydi. Aradan geçen yıllarda Grachev zor günler yaşadı. Şubat 2019’da bir etkinlikte OneCoin ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı ve aynı yılın Nisan ayında borçlarını ödemediği ve yatırımcılarına 157.000 dolarlık ICO projesi olan ExportOnline’da ödeme yapmadığı ortaya çıktı. Eylül ayında Huobi Russia’nın CEO’luğundan istifa etti, ancak ortak olarak aynı şirkette çalışmaya devam ederken Huobi Russia’da tanıştığı Zac Zou ile Jiamix adlı bir borsa başlattı, ancak bu proje iki yıl sonra kapatıldı.
Ardından 2020 yılında Digital Wave Finance kuruldu ve Kore pazarına ve Japon borsalarına genişledi. Grachev ve Digital Wave Finance arasındaki bağlar daha da güçlendi ve Huobi Russia’nın kapatılmasından hemen önce Grachev, VRM Trade adlı bir (Letonya’da) şirket kurdu. Bu noktadan itibaren, HFT firması büyük borsalarda token trade’i yaparken, Grachev küçük borsalarda işlem yapmak ve mübadelelerle etkileşimde bulunmakla sorumlu oldu.
Onlarca olayın ardından DWF Labs, 2022’de resmi olarak başlatıldı ve Grachev’in liderliğindeki bir ekip tarafından yönetiliyordu. Bu noktada, Digital Wave Finance, VRM Trade ve Darley Technologies gibi çeşitli firmaların başarılarından elde edilen tecrübeler sayesinde daha doğru adımlar atabilirdi. Öyle de oldu.
DWF Labs ve Bugünü
Grachev en özet biçimde yukarıda aktardığımız geçmişindeki tartışmalar nedeniyle bu yıl bir grup tarafından yoğun olarak eleştirildi. Ancak bu başarısını engellemedi. 2022 yılında birkaç anlaşma yapsa da DWF Labs asıl 2023 yılında parladı. Conflux, Orbs, Synthetix, Radix ve Fetch için yüz milyon dolardan fazla yatırım yaptı.
Sonrasında EOS Network Foundation‘dan EOS tokenlerini satın almak için 45 milyon dolar ve Algorand Foundation’dan ALGO’yu satın almak için 50 milyon dolar harcadı. Algorand Vakfı daha önce DWF Labs ile yaptığı anlaşmalarda piyasayı hareketlendirmek ya da yapay hacim sağlamaktan söz edilmediğini söylemişti.
BlockBeats’e göre şirket, İngiliz Virgin Adaları’nda bir sanal varlık hizmet sağlayıcı lisansı için başvuruda bulundu ve genel olarak birden fazla lisans alma sürecinde. Yakın zamanda Grachev tarafından duyurulduğu üzere şirket Big Four muhasebe firması tarafından denetimden de geçiyor.
Yıl boyunca DWF ile anlaşma yapan tokenlerin anormal fiyat hareketlerini gördük. Bununla birlikte şirketin kurucusunun geçmişi şüpheleri diri tutuyor. Gelecekte risklerini doğru ayarlamadığı için 3AC veya diğerleri gibi iflas edebilir mi? Bu kötü bir peşin hüküm olur ancak yatırımcıların DWF Labs ve onunla ticari ilişkisi bulunan projeleri dikkatle incelemesi olası Alameda, FTX, 3AC benzeri bir çöküşte yaşayabileceği riskleri hesaba katması gerekebilir. Nitekim SOL Coin ve diğer “Sam Coinler” 2022 çöküşünün ardından halen tam olarak kendine gelebilmiş değil.