“Kripto Kış” devam ederken stabil coin’lerin popülerliği giderek artıyor.
Stabil Coin’ler
Son aylarda stabil coin’ler hem piyasa değeri olarak hem de çeşit olarak patlama yaşadı. Circle, Paxos, Gemini gibi tanınmış firmalar kendi stabil coin’lerini çıkardılar. Hatta bir geleneksel banka, JP Morgan da kendi stabil coin’i JPM Coin’i basacağını duyurdu.
Şimdiye kadar ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC) ya da Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu (CFTC) stabil coin’lerle alakalı bir yaptırım uygulamadı. Düzenleyiciler 2017’de yükselişe geçen ICO’lara yoğunlaştı. Yakın zamanda SEC ve CFTC gözlerini stabil coin’lerin üzerine çevirebilir.
Stabil coin’ler ucuz işlemler ve hız gibi kripto paralarla benzer faydaları sağlıyor. Volatilite olmadığı için kripto para borsalarında fiat para birimlerinin yerini alıyorlar. Stabil coin’lerini bire bir karşılamak adına birçok stabil coin basan şirket fiat teminatlı, kripto para teminatlı ya da algoritmik modeli kullanıyor. Fiat teminatlı olanlar bankadaki rezervler karşılığında coin basarken kripto para teminatlı olanlar akıllı sözleşmeler ile çalışıyor. Algoritmik olanların ise herhangi bir teminatı bulunmuyor. Sadece talebe göre dolaşımdaki para miktarı artırılıyor ya da düşürülüyor, algoritmik olan stabil coin’ler SEC’in dikkatini çekmiş görünüyor.
Endişenin Kaynağı
Nisan 2018’de stabil coin projesi Basis 133 milyon dolar fon topladı ve manşetlerde yer aldı. 8 ay sonra Basis beklenmedik şekilde kapatıldı ve yatırımcılara paraları geri gönderildi. Basis CEO’suna göre kapatma kararı SEC ile yapılan görüşmelerin ardından alındı. Basis yetkilileri Basis’in menkul kıymet olarak görülmeme ihtimalinin olmadığı fikrine kapılmış. Basis bono ve hisseler karşılığında stabil coin bastığı için SEC’in neden böyle düşündüğünü anlamak zor değil.
Asıl tehlike birçok kişinin fiat teminatlı stabil coin’lerin menkul kıymet olarak görülmeyeceğinden emin olması. Stabil coin’ler için alıcı para yatırır, stabil coin’i basan buna karşılık coin basar ve alıcıya gönderir. İlerleyiş ters çevrilirse müşteri stabil coin karşılığında fiat almış olur. Bu sisteme bakarak SEC stabil coin’leri ibrazında ödenecek “senet” olarak değerlendirebilir. 1990 yılında çıkmış bir yasaya göre bu tarz senetler bir ayrıcalık yoksa menkul kıymet olarak değerlendirilebiliyor. Tabii ki buna karşılık stabil coin basanların da birkaç savunma taktiği bulunuyor ancak geçerli olur mu şu an belirsiz.
Stabil coin’ler eğer menkul kıymet olarak görülürlerse çok ciddi sonuçlar doğacak. Stabil coin basanlar kayıt yaptırmak ve düzenlemelere uymak zorunda kalacaklar. Dahası SEC ve CFTC dışındaki düzenleyiciler de (FinCEN, NYDFS gibi) stabil coin’ler üzerinde düzenleme yapmak isteyebilir. Bütün bu düzenleme fırtınasının ortasında şirketler paramparça olabilir. Şimdilik stabil coin kullanan ve basanlar risklerin farkında olarak işlemlerine devam etmeliler.
Kaynak: Coindesk