DeFi projelerinin Eylül ayında çok sert bir düşüş yaşadığı bilinen bir gerçek. Yearn Finance, Aave ve Compound gibi önde gelen DeFi projelerinin büyük bir kısmı Eylül ayında yarıdan fazla değer kaybetti ve herkes DeFi çılgınlığının da aynı ICO çılgınlığı gibi bittiğini düşünmeye başladı. Ancak DeFi kripto para projeleri Kasım ayı itibariyle yeniden hareketlendi ve hiçbir şeyin bitmediği sinyalini verdi.
DeFi Projeleri Yeniden Boğa Sezonuna Girdi
DeFiPulse sitesinin aktardığı verilere bakıldığında da tepetaklak olan ve toplam değeri 10 milyar doların altına gerileyen DeFi sektörü, gerçekten de geri dönüş yaptı. DeFi uygulamalarında kilitli olan tokenlerin toplam değeri yeniden 13 milyar doların üzerine çıktı ve bu yazının kaleme alındığı an itibariyle 13,83 milyar dolar olarak gözüküyor.
Uniswap kripto para borsasının ise bu sektörün %22,25’ine hakim olduğu ve ciddi bir yükseliş elde ettiği söylenebilir. Son 1 haftalık verilere bakıldığında Chainlink, Wrapped Bitcoin, Aave, Uniswap, Synthetix, Yearn Finance ve Maker gibi projelerin inanılmaz yükselişler elde ettiği görülebilmekte. DeFi sektörünün temel kripto paraları olarak bilinen bu projeler, kesinlikle bir geri dönüşü temsil etmekte.
ICO Analytics tarafından paylaşılan verilere bakıldığında da DeFi uygulamalarının yeniden harekete geçtiği vurgulandı ve top 10 DeFi projesi ön plana çıkartıldı. Peki yeniden aynı ağustos ayındaki gibi bir patlama yaşandığında en hızlı yükselecek olan DeFi projeleri hangileri ve bunların özellikleri neler?
UNI Fiyatı Yükselme Şansına Sahip
ICO Analytics verilerine bakıldığında tahmin edileceği gibi kilitli token değeri açısından birinci sırada Uniswap’ın yer aldığı görülüyor. Peki Uniswap geçtiğimiz aylarda kendi kripto parasını piyasaya sürmekten başka nasıl bir gelişmeye imza attı veya atmayı planlıyor? Merkeziyetsiz kripto para borsası Uniswap, sektörün kalbi olarak biliniyor olsa da UNI fiyatının sert düşüşü yatırımcıların panik olmasına yol açmıştı.
Uzmanlar ise UNI fiyatının düşme sebebini gelir hasadı ve likidite madenciliğine bağlamakta. Uniswap üzerinde UNI tutan yatırımcılar ciddi miktarlarda UNI kazanmaya devam ediyorlar ve bu gelir hasadı yakında sonlanacak. Bu da UNI fiyatının üzerindeki baskıyı tamamen kaldırabilir. Buna ek olarak Uniswap’ın V3 projesi de çok yakında hayata geçirilecek ve analistler özellikle UNI’nin fiyat artışından umutlu.
Yani hem teoride hem de pratikte Uniswap kripto para borsasının tokeni UNI, yakında DeFi sektörünün de yükselişe geçmesi ile patlama yaşayabilir. Son 7 gün içerisinde %50 değer artışı yakalayan UNI için bu daha başlangıç gibi gözüküyor.
Maker ve DAI, İlerlemeye Devam Ediyor
Kilitli token değerinde ikinci sırada yer alan projenin ise Maker olduğu görülüyor. Ancak bunun en büyük sebebi insanların DAI stablecoin’ine erişmek için Maker protokolüne likidite sağlaması olarak biliniyor. Kasım ayında %38 artış yakalayan Maker, yakında hem stablecoin’lere olan ilginin artması hem de DeFi sektörünün toparlanması sayesinde bunu daha üst seviyelere çıkartabilir gibi gözüküyor.
Üçüncü sırada Wrapped Bitcoin bulunsa da bunun aslında direkt olarak BTC fiyatına endeksli bir kripto para olduğu biliniyor. Yani WBTC’nin önümüzdeki günlerdeki hareketi tamamen lider kripto para birimi Bitcoin’e bağlı olacaktır.
Compound Eski Günlerine Döndü
Compound (COMP), 2020 DeFi rallisini başlatıp kısa sürede %1.000 artış elde eden kripto para olarak biliniyor. COMP, son 7 gün içerisinde %30 yükseliş kaydederek aslında geri dönüş sinyali de vermiş oldu. COMP fiyatı da önümüzdeki günlerde genel bir artış yaşayabilir ve protokolün sağladığı likidite madenciliği ile ilgi artabilir.
Değişen Aave, Çok Daha Güçlü
Aynı COMP gibi demirbaş projelerden birisi olan Aave, kısa süre önce LEND tokenini bırakıp AAVE tokenine geçiş yaptı. Bu geçiş hem fiyatı hem de ağı olumlu etkilerken, fiyat sert bir yükseliş yakaladı. AAVE fiyatı son 7 gün içerisinde %110 artarak yeniden 60 dolar seviyesinin üstüne çıktı. Uzmanlar ve analistler Aave’nin olası bir rallide en hızlı yükselecek kripto paralardan biri olduğunu düşünüyor.
Curve Finance Beklentileri Karşılayacak mı?
Curve Dao Token olarak da bilinen proje, kesinlikle ilk piyasaya çıktığı anlarda büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Yield Farming projesi 1 dolar altına kadar düşse de 3 Kasım tarihinden beri geri dönüş sinyalleri veriyor. CRV fiyatının böylesine hızlı ve sürekli düşmesinin sebebi ise arz modeli olarak bilinmekte.
Yatırımcıların devamlı olarak satış baskısına maruz kalmasına rağmen CRV de yeni DeFi rallisinde kendini gösterebilir.
Tabii ki bunun için genel bir DeFi rallisinin de başlaması gerekiyor.