Her ne kadar kripto para piyasası 2018 yılında umut verici bir performans sergileyemese de bu yıl dünyanın dört bir yanındaki kripto para ATM’lerinin sayısı iki katına çıkarak 4 bine ulaştı.
Kripto paralar her zaman olduğu gibi yakın gelecekte de agresif hareketler sergileyerek yükselişe geçebilir. Kripto para ATM’lerinin yaygınlaşması da dijital devrimin fitilini ateşleyecek bileşenler arasında yer alıyor. Data Light’ın yaptığı bir araştırmadan elde edilen verilere göre 2018 yılında, dünyanın dört bir yanında günde 6 yeni kripto para ATM’si kuruldu. Kripto para ATM’lerinin sayısının gelecek yıllarda hızla artışa geçmesi bekleniyor.
Data Light’ın yaptığı araştırma bazı şaşırtıcı verileri içeriyor. Öyle ki dünyanın dört bir yanındaki 4.021 kripto para ATM’sinin neredeyse hemen hemen hepsi Bitcoin’i desteklerken 2.421 ATM Lightcoin’i 2 bini aşkın ATM ise Ethereum’u destekliyor. Dünya genelindeki 729 ATM’de de Dash ile işlem yapmak mümkün. Daha az popüler olan kripto para birimlerinden Zcash’i destekleyen 67, Monero’yu destekleyen 128 ve Dogecoin’i destekleyen 79 kripto para ATM’si bulunuyor.
2017 yılında kripto para piyasası Bitcoin liderliğinde astronomik bir değerlenmeye ulaştı. Data Light’ın yaptığı araştırmadan elde edilen verilere göre 2018 yılında kurulan kripto para ATM’lerinin büyük bir kısmı da Bitcoin fiyatının şimdiye nispeten daha yüksek olduğu zamanlarda kuruldu. Dünyanın dört bir yanındaki kripto para ATM’lerine ilişkin anlık veriler sunan CryptoATMradar’a baktığımızda ise dünyanın dört bir yanındaki 76 ülkede 4085 kripto para ATM’sinin kurulu olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.
CoinATMradar’ın verilerine göre sadece Kuzey Amerika kıtasında 3.157 farklı kripto para ATM’si bulunuyor. Bu ATM’lerin 2.415 tanesi ABD’de, 695 tanesi ise Kanada’da. Avrupa’da ise 940 kripto para ATM’si bulunuyor. Avrupa’da kripto para ATM’leri konusunda Avusturya başı çekiyor. İkinci sıradaki Birleşik Krallık’ta ise şu ana kadar 208 kripto para ATM’si kurulmuş durumda. ATM’lerinin sayısındaki bu beklenmedik artış, bize kripto paraların dünya çapındaki benimsenmesine ilişkin bazı fikirler veriyor.