Dash 1000 dolar bariyerini geçtiğimiz hafta kırarak 1250 dolara doğru yükselişe geçti. Adında Bitcoin geçmeyen ve 1000 dolar seviyesini aşan ilk dijital para Dash oldu.
Dash’in yılbaşındaki değeri yaklaşık olarak 11.26 dolar civarındaydı. Şuan ise yaklaşık olarak 1.206 dolar seviyelerinde seyrediyor. Yani yalnızca bir yılda 107 kat artış gösterdi. Ethereum’un muazzam yükselişi bile Dash’in gölgesinde kaldı. Ethereum bu yıl 99 kat büyümeyi başarabildi.
Yönetim ve Bütçe
Yönetim, Bitcoin’in ünlü blok büyüklükleriyle beraber ciddi bir konu haline geldi. Dash bu yönetim problemini çözmüş görünüyor. Dash, 1000 adet Dash sahibi olan her kullanıcıya adı masternode olan özel bir node üretme izni verir. Bunun sayesinde masternode sahipleri, para biriminin geleceği ve yönetimi hakkında söz sahibi olabiliyorlar. Ayrıca masternode sahipleri Dash’in aylık bütçesi hakkında da oy kullanabiliyor.
Ayrıca her blok ödülünün yüzde onu, masternode ağı tarafından onaylanan projelere fon sağlamak için ayrılmıştır. Bu projeler Dash ekosistemini geliştirdikleri sürece herhangi bir biçimde olabilir. Dolayısıyla Dash, örneğin Alt36’s point-of-sale integraiton gibi büyük projeleri üstlenirken iyi bir geliştirici takımıyla çalışabilir.
Bütçe konusunda ise günümüz değerleriyle Dash’in aylık bütçesi 8 milyon dolar. Ethereum ve bazı ICO’lar büyük bütçelere sahip olsalar bile Dash’ten başka hiç bir kripto para projesi böyle büyük ve tekrarlayan bir bütçeye sahip değil.
Yükselme
En büyük iki dijital para birimi off-chain ölçeklendirme çözümü peşindeyken, Dash, tüm işlem verilerini Blockchain üzerinde tutmaya çalışıyor. Dash’in toplamda 4600 adet olan masternodeları Blockchain’in tam bir kopyasını taşıdığından ve ağ için diğer hizmetleri gerçekleştirdiğinden bu mümkündür. Bu işlemlerin karşılığı olarak ise her masternode sahibine Dash’in blok ödülünden
%45 ödeniyor. Günümüz Dash fiyatlarında ise bu yaklaşık olarak ayda 8300 dolara denk gelir. Masternode sahipleri böyle büyük ödüller almaya başladığından beri yüksek bant genişliği ve depolama kapasitesine sahip kaliteli VPS sunucularını alabiliyorlar.
Dash kurucusu Evan Duffield, Dash’in her biri 1 GB büyüklüğünde bloklara eriştiğini söylüyor. Duffield masternodeların aldığı büyük ödüllere dikkat çekerek; “Bu büyük bloklar masternodeların kullandığı pahalı donanımlarla beraber ağın milyonlarca hatta on milyonlarca kullanıcıya hizmet vermesini sağlıyor.” diyor. Duffield ekliyor;
Bence, Bitcoin kurucusu Satoshi Nakamoto bile yalnızca donanım ve ağdaki gelişmelerle ölçekleme problemi çözülür sandı. Dash ölçekleme problemine henüz ortaya çıkmamış belkide hiç çıkmayacak bir teknoloji ile çözüm bulmuş ilk dijital para birimidir. Dash belkide ileride mevcut alt yapısını kullanarak PayPal ve VISA’ya rakip olabilecek.
Dash Labs
Yaklaşık bir yıl önce Duffield, geliştirme ekibinin liderliğini mevcut CEO’su Ryan Taylor’a devretti. Duffiel o zamandan beri ölçeklendirme ve özel donanım çözümlerini araştıran Dash Labs’de kendi Dash birikimlerini kullanıyor. Ayrıca Arizona Devlet Üniversitesi’de Dash ağının nasıl geliştirilebileceği üzerine araştırmalar yapıyor. Masternode sahipleri bu yılın başlarında üniversiteye, Dash araştırmaları için büyük bir kaynak sağladı.
Kolaylaştırma
Herkes Dash’in çekirdek geliştirme programını çok merak ediyor olsa da, ekip programın detaylarını açıklamakta çekingen davranıyor. Geliştirme ekibi şuanda Dash Evolution adlı bir yenileme üzerinde çalışıyor. Bu yeni yazılım Dash’in kullanımını çok kolaylaştıracak. Ekip PayPal gibi basit ve anlaşılması kolay bir program yapmayı amaçlıyor.
Dash’in yol haritası, Evolution’ın erken bir sürümünün 2018 yazının başlarında piyasaya sunulmasını amaçlıyor.
Kaynak: cointelegraph.com