Türkiye’nin en büyük NFT etkinliği bugün de devam ediyor. Cüneyt Özdemir bugün konuşmacılar arasındaydı. Henüz çok yeni bir alan olan NFT’ler sadece kripto para tokenlerinden ibaret değil. Büyük bir dönüşümü ve mülkiyet kavramındaki evrimi de temsil ediyor.
Cüneyt Özdemir ve NFT Macerası
Kripto para yatırımcıları ve dünyanın geri kalanı NFT ile henüz yeni yeni tanışıyorken Cüneyt Özdemir 2021 yılının Mart ayında bir Tweet’ini NFT olarak satışa çıkarmıştı. 33 yıllık gazetecilik kariyerinde pek çok yenilik görmüş olan Özdemir, NFT coşkusu henüz yeni başlarken bu alana giriş yaptı. Aşağıdaki Twitter paylaşımı İzzet Pinto tarafından tam 10.000 dolara satın alındı. O günün kuruyla yaklaşık 78.989 TL’lik bir satış yapıldı.
Cüneyt Özdemir şunları söyledi;
“Halen tam olarak bizi nelerin beklediği hakkında fikrim yok. Ama yarınımızda NFT’lerin mülkiyet kavramı üzerinde önemli etkileri olacağını düşünüyorum. Bir arkadaşım NFT’ler hakkında bahsediyordu bizde bunu denedik, 100 dolar ile başladı, 1000 dolar oldu ve 10.000 dolara bunu sattık. Gelen parayı Darüşşafaka’ya bağışladık”.
Peki metaverse gazeteciliği nasıl etkileyecek?
“10 yıl sonra aynı şekilde gazetecilik yapmayacağımı biliyorum. Metaverse ya da farklı bir ortamda olacağız”.
Gazeteci Cüneyt Özdemir’in tek NFT satışı “Bu Tweet Bir ‘SANAT ESERİ’dir!” paylaşımından ibaret değil. Yaklaşık 4 ay önce “CUNFT – Zorunda Miyim?” isimli koleksiyon da satışa çıkmıştı. Bu koleksiyonun toplam satışları yaklaşık 3 Ethereum’a kadar ulaştı. 12 farklı koleksiyon parçası Özdemir ile Dilber Ay’ın yanlış anlaşılan “Zorunda mıyım” diyalogundan doğmuştu.
NFT ile Yeni Mülkiyet Kavramı
Etkinlikte de tartışılan en önemli konu buydu. Mülkiyet tanımına NFT’lerin ne gibi katkıları olacak. Bugün sahip olduğunuz herhangi bir şey için farklı mülkiyet kanıtlarınız bulunuyor. Örneğin aracınız için Ruhsat, eviniz için tapu veya bankadaki varlıklarınız için hesap cüzdanı, peki gelecekte mülkiyet kavramı NFT’ler ile güçlendirilemez mi?
Blockchain sıradan bir veri tabanından çok başkadır. Örneğin öğrenci bilgileriniz üniversitenin fiziksel sunucularında saklanır ve eğer yedekler yoksa bir yangında tamamı yok olabilir. Fakat dağıtılmış defter ve NFT’de durum çok daha farklıdır. Birçok blockchain de on binleri aşan NODE yani doğrulayıcılar bulunuyor. Her birinde ağdaki geçmiş ve mevcut veriler ayrı ayrı saklanır. Hatta siz de normal bir bilgisayara NODE kurarak bir doğrulayıcı olabilir ağın güvenliğine katkı sağlayabilirsiniz.
Böyle bir dünyada tapu, ruhsat, kimlik ve daha aklınıza gelebilecek tüm veriler çok daha güvenli, şifreli şekilde saklanabilir. Örneğin tapu işlemlerinde istismar mümkün olmaz, çünkü ağda yapılan tüm işlemler geçmişe dönük saklanır. Verilerin yok edilmesi imkansızdır. Değiştirilmesi mümkün müdür? Elbette, gerekli yetkiye sahipseniz bunu yapabilirsiniz, örneğin bu yetkiyi size tanıyan bir NFT? Siz işleminizi yaptıktan sonraki bloklarlarda veri güncel haliyle canlı kalmaya devam eder ve eski bloklar güncel olmayan halini bir arşiv olarak tutar.