CryptoPunks, Ethereum $3,870.3 ağında geliştirilen en eski non-fungible token (NFT) projesidir. Proje, şapka takan veya pipo içen kişi gibi rastgele niteliklere sahip, algoritmik olarak oluşturulmuş 24×24 piksel portrelerden oluşuyor. Başlangıçta ücretsiz olarak da elde edilebilen bu NFT’ler (transfer ücretini karşılamak koşuluyla) aşırı ilgi ve nadirliği sebebiyle ciddi fiyatlama yaptı.
CryptoPunks Nasıl Başladı?
CryptoPunks, mobil oyun ve yardımcı programlardan web altyapısına, dijital tasarım ve sanata kadar her türlü proje üzerinde çalışan iki kişilik bir geliştirme ekibi olan Larva Labs tarafından oluşturuldu. Ekip, Londra punk sahnesinden ve siberpunk film ve romanlarından ilham alarak pikselli bir karakter üreteci geliştirdi.
Ethereum ağında 2017’de basılan bu NFT’ler 10.000 karakterle sınırlandırıldı. İlk günlerinde NFT’ler ile ilgilenen herkes ücretsiz olarak 1 tane alabiliyordu. Elbette transfer ücretlerini ödeyerek. Larva 9.000 parçayı bu şekilde sahiplerine kavuşturdu ancak 1.000 NFT’yi kendilerine sakladı. Şimdi ise bir CryptoPunks sahibi olmanın tek yolu onu sahibinden almaktan geçiyor.
CryptoPunks Neden Bu Kadar Özel?
Bu soruyu bazıları neden bu kadar pahalı diye de okumuş olabilir. Öncelikle onu eşsiz yapan birkaç şey var. İlk olarak Ethereum (ETH) ağındaki en eski NFT koleksiyonudur, türünün ilk örneğini olması da diğer bir detaydır. Koleksiyon sadece 10.000 adet ile sınırlı, bu durum koleksiyoncular için bu değerli projeyi kıt hale getiriyor.
Bazı parçalar diğerlerine göre daha değerlidir. Mesela 9 uzaylı, 24 maymun, 44 tane bere takan parça var. Doğal olarak 10.000 eser arasında daha nadir olanlar, ekstra değerleniyor. Her bir parçanın 7 farklı özelliği bulunur.
Daha eğlenceli olan ise birden fazla nadirlik belirtisi tek bir koleksiyonda olabilir. Örneğin, CryptoPunk #7804, bir uzaylı (9) küçük gölgeler (378), bir şapka (254) ve pipo (317) giyiyor, 7,5 milyon dolardan fazla paraya satıldı.
Aslında CryptoPunks üzerinden verdiğimiz bu örnek diğer NFT projelerinin değerlemesini de gözler önüne seriyor. Bir koleksiyon 1000 parçadan da oluşabilir ancak daha eşsiz olanlar elbette pahalıdır.
Onu değerli kılan en önemli şey, koleksiyon yapanların parçalara yüklediği anlam ve ondan gördükleridir.
CryptoPunks Daha Fazla Değerlenir Mi?
Dünyanın eğer 1000 yıl ömrü kaldıysa bu parçalar o süre zarfında yine bugün ki gibi kalacak. Yani 10.001’inci parça olmayacak. Asıl sormanız gereken soru gelecekte bu ilgi devam edecek mi? Bir ürünün fiyatını belirleyen, alıcıların onlara olan alakasıdır. Eğer arz sabit kalacaksa talebin artması gerekir.
Hiçbir proje geçmişe ışınlanarak Ethereum ağındaki ilk NFT’yi başlatamaz. Buna göre CryptoPunks eşsizlik, ilk olma özelliği gibi güçlerini dünya var olduğu sürece koruyacak.