Çin hükümetinin bir yıl önce aldığı karar ile madencilik faaliyeti tamamen yasaklamasına rağmen, Bitcoin (BTC) madenciliği için kilit bir merkez olarak geri döndüğü ifade ediliyor.
Madencilikte Yeniden Önemli Merkez
Bununla birlikte Çin geçmiş yıllarda Bitcoin madenciliği için önemli bir merkez olarak nitelendirilirken uygulanan yasakların ardından ciddi anlamda bu özelliğini kaybettiği söyleniyordu. Ancak Cambridge Alternatif Finans Merkezi (CCAF) tarafından 17 Mayıs Salı günü yayımlanan istatistiklere göre, Çin’in yeniden madencilik konusunda önemli bir oyuncu olarak geri döndüğü iddia ediliyor.
Açıklanan verilerde, geçen yıl Eylül’den Ocak ayına kadar Bitcoin’in toplam hash oranının yaklaşık %20’sine katkıda bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca veriler geçen yıl yürürlüğe giren madencilik yasağının bir sonucu olarak Temmuz ayında faaliyetin sıfıra düştüğünü öne sürdü.
Öte yandan veriler, Çin’deki madenciliğin Ağustos ayında neredeyse hiç faaliyet göstermedikten sonra ertesi ay hızlı bir yükseliş gösterip Bitcoin hash oranının %22,3’e sahip olduğu söyleniyor. Ülkenin madencilik faaliyetinde sahip olduğu bu oranla Amerika Birleşik Devletleri’nin hemen ardında yer aldığı ifade edildi.
Yasaklardan Kaçış
Yanı sıra İngiltere’de bulunan bir araştırma enstitüsü (CCAF), Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’nden (CBECI) düzenli olarak aldığı veriler neticesinde Çin’deki madencilik faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.
CCAF yaptığı açıklamalarda bu ifadelere yer verdi:
“Alınan veriler ülkede önemli bir Bitcoin madenciliği faaliyetinin oluştuğunu kuvvetle göstermektedir. Şebekeden bağımsız elektriğe erişim sağlanıp, coğrafi olarak dağınık küçük ölçekli operasyonların madencilerin faaliyetlerini, yetkililerden gizlemek ve yasağı aşmak için kullandıkları başlıca yöntemler arasında yer alıyor. Ayrıca Çin’li madencilerin önemli bir kısmı yeni koşullara hızla adapte olmuş durumda. Dikkatleri başka yöne çekip izlerini kaybetme amacıyla yabancı proxy hizmetlerinin kullanıldığı olası görünüyor.”
Bunlara ek olarak, Çin’deki madencilerin operasyonlarını genişletmek ve güç miktarını sınırlamak için özel ağları da (VPN) kullandığı belirtildi. Bu özel ağların madencilerin, enerji kullanımındaki olağan dışı durumunun tespit edilmemesi için tercih ettiği söyleniyor.