Çinli tüketiciler elektronik veya geleneksel işlemlerinde Alipay gibi banka dışı ve nakitsiz alternatiflere doğru hızla kayıyor. FinTech endüstrisinin bu hızlı büyüme oranı ile baş etmek için Çin devlet kuruluşları, ortaya çıkan FinTech girişimlerini ve teknolojileri desteklemek için 1.5 milyar dolarlık bir fon ayırdı.
Credit China FinTech Holdings, Şanghay Xinhua Grubu, China Huarong International ve diğer 8 büyük organizasyonu içeren konsorsiyum, “Asya FinTech Birleşmesi” olarak adlandırılan Çin FinTech endüstrisindeki her pazara gerekli sermaye ile destek vermek amacıyla bir fon kurdu.
Credit China FinTech İcra Direktörü Sheng Jia şunları söylüyor:
Fon, potansiyel yenilikçi FinTech girişimlerine yatırım yapmayı ve teknik anlamda know-how (bilgi birikimi) ve sermaye kaynakları ile bu girişimlerin FinTech şirketlerine dönüşmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Çeşitli kaynaklara göre fon; büyük veri, yapay zeka, mobil ödemeler, tedarik zinciri finansmanı ve Blockchain teknolojisi de dahil olmak üzere FinTech endüstrisindeki yeni kategorileri göz önüne alarak, geniş bir yelpazede bu girişimleri destekleyecek ve ülkenin FinTech endüstrisinin her alanını kapsayan bir portföy sunacaktır.
FinTech patlaması
Cointelegraph’ın “FinTech Boom” başlıklı makalesi, dünyanın en büyük 10 FinTech şirketinin Çin FinTech pazarına ait olduğunu ortaya koyuyor. Çinli uzmanlar ve analistler, banka tabanlı sistemleri kullanan kişilerin bir kredi kartı veya banka havalesi gibi bir aracı kullanmalarının giderek zorlaştığını belirtiyor. Bu nedenle yenilikçi FinTech uygulamalarının potansiyelinin giderek arttığı ifade ediliyor.
Bitcoin gibi diğer alternatifler de Çin FinTech pazarında olumlu anlamda değer kazanmış ve önemli bir büyüme göstermiştir. Çin’in küresel FinTech ekosistemini geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2017 boyunca da yönetmeye devam edeceği tahmin ediliyor.