Çin’deki Ulusal Fikri Mülkiyet İdaresi (NIPA), 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girecek olan Blockchain patent başvuruları için kuralları açıklamaya devam ediyor. Aralık 2019’un sonunda NIPA, Blockchain, yapay zeka, big data ve iş kuralları ve yöntemleri gibi yeni ortaya çıkan teknolojiler amacıyla yapılacak patent başvuruları için revize edilmiş yönergeleri açıklamıştı.
Yeni Yönergeler
Revize edilmiş yeni yönergeler, Blockchain node’larının arasında güvenli iletişim için bir yöntem sunuyor. Yeni yönergelerde patent başvurusunun, Blockchain node’larının birbirleriyle iletişim kurarken gizlilik verilerini sızdırması sorununu çözen Blockchain node iletişim yöntemi içermesi gerektiği belirtiliyor. Yönergede konuyla ilgili şu ifadeler kullanılıyor:
Bir Blockchain’deki node, iletişim bağlantısı kurmadan önce iletişim isteğinde taşınan CA sertifikasına ve önceden yapılandırılmış bir CA güven listesine göre bir iletişim bağlantısı kurulup kurulmayacağını belirleyebilir. Bu, business node’larının (iş node’larının) özel veri sızdırması olasılığını azaltır ve blok zincirinde depolanan verilerin güvenliğini artırır.
Bunun yanında analistler yönergelerin revizyonunun, Blockchain gibi yeni endüstrilerin gelişim ihtiyaçlarına doğrudan yanıt verdiğini ifade ediyor. Aynı zamanda bu hamle Çin’in fikri mülkiyet korumasını güçlendirme yönündeki stratejik yönünü de yansıtıyor.
Çin Merkez Bankası Dijital Para Birimi
Çin, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için piyasa sürülmeden önce planlarının bir parçası olarak resmi olarak kriptografik şifre yönetimini düzenleyen bir yasa uyguladı. Çin’deki 13. Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, Ekim sonunda kripto yasasını kabul etti. Yasa, kripto paraları genel olarak üç ayrı kategoriye ayırıyor: Kripto paralar, yaygın kripto paralar ve ticari kripto paralar.
Bunun yanında bu yasa Çin’in Blockchain teknolojisine geçişini kolaylaştırmayı da amaçlıyor.
Çin’in CBDC’si konusunda bilmeniz gerekenler buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Cointelegraph