Chainlink’in (LINK) değeri 2020 yılının başından bu yana yaklaşık olarak %480 artış gösterdi. Hatta dün yaşanan Twitter hack’inin ardından tüm piyasa kırmızıya bürünmüşken bile LINK’in artış eğiliminde olduğunu görüyoruz.
Analistlere göre bu muhteşem performansın arkasında 3 on-chain etken olabilir.
Bir Pump Hareketi Mi?
Chainlink son aylarda kurduğu bazı ortaklıklar ve entegrasyonlarla gündemde adından söz ettirmeyi başardı. Bununla birlikte bir varlık çok büyük fiyat performansları sergilediğinde o varlıkla ilgili çeşitli spekülasyonlar yapılmaya başlar. Tipik olarak bunların en çok kullanılanı ise varlığın arkasındaki şirketin bir “pump” hareketi başlatması olarak karşımıza çıkıyor. Yani Chainlink, LINK’in fiyatını yükseltmek için özellikle spekülasyonlar yapmış olabilir.
Peki, LINK bir pump hareketi sonrasında mı yükselişe geçti?
On-Chain Göstergeler
LINK’in bir pump sonucunda artışa geçip geçmediğini anlamak için üç metrik dikkate alınarak bir çalışma yapıldı: Aktif adres sayısı, içinde varlık olan adres sayısı ve borsalarda dolaşan LINK sayısı.
Yapılan açıklamalara göre aktif adres sayısı yaklaşık olarak %1.500 büyüyerek 1 Ocak’ta 970’den 13 Temmuz’da 14.255’e yükseldi. Aynı zaman dilimi içinde, herhangi bir miktarda LINK bulunduran adres sayısı da iki katına çıktı. Ayrıca borsalarda depolanan LINK sayısı yine aynı zaman diliminde %16 azalarak 14 milyona geriledi. Konuyla ilgili Flipside Crypto’nun kısa bir süre önce yaptığı açıklamaya göre, Chainlink’in çok meşgul bir topluluğu var ve çok fazla kullanıcı LINK biriktiriyor.
Bunların yanında yapılan açıklamalara göre LINK’in artışı ile ilgili dikkate alınması gereken iki önemli faktör daha var. Bunlardan ilki, LINK’in dolaşımdaki arzının yarısından fazlasının akıllı sözleşmelerde tutuluyor olması. İkinci ilginç detay ise kripto para borsası Binance’in LINK miktarının büyük miktarını elinde tutuyor olması. Bu durumda, borsada LINK vadeli işlemlerinin kullanılabilir durumda olması ile açıklanıyor.