3. ZKProof Workshop’ta yapılan yeni bir sunumda Calibra araştırma ekibi, mevcut dağıtık denetim prosedürlerinde iyileştirmeler yaptıklarını ve yeni prosedürleri Dağıtık Denetim Kanıtları ya da kısaca DAPOL protokolü şeklinde sunduklarını ifade etti.
Gelişmiş Prosedürler
Konstantinos Chalkias liderliğindeki ekip, protokollerinin ek optimizasyon ve gelişmiş gizlilik sunarak mevcut yöntemleri geliştirdiğini ifade ediyor. Bahsi geçen yeni protokol, işletmelerin yükümlülükleri konusunda dağıtık bir denetime tabi tutulmasına izin veriyor ve işletmenin sorumluluklarını büyütmek için bir hamlesinin olmadığı her durumda çalışıyor. İkincisi, DAPOL’un varlıkları denetlemek için kullanılamamasının nedeni olarak açıklanıyor. Çünkü bir kripto borsası bunu topluluğun, borsanın yükümlülüklerini denetlemesine izin vermek için kullanabilir. Ancak bahsi geçen protokol olumsuz çevrimiçi incelemelerin şeffaf bir şekilde raporlanması veya sosyal ağlarda rahatsız edici içerik şeklinde paylaşılması gibi “olumsuz” oylama durumları için de kullanılabilir.
Bunların yanında ekibe göre, yeni yöntemlerin hem geleneksel denetim teknikleri hem de mevcut merkezi olmayan yöntemlere göre önemli avantajları var. Bir işletme, üçüncü taraf tarafından denetlendiğinde, genellikle birkaç büyük hesaba odaklanılır ve daha küçük olanlar göz ardı edebilir.
Öte yandan DAPOL’un mevcut dağıtık yöntemlere göre ana avantajlarından biri gelişmiş gizlilik olarak karşımıza çıkıyor ve konuyla ilgili şu ifadeler kullanılıyor:
Özellikle kümelere dahil olan bireylerin sayısını veya bu kümelere dahil olduklarını doğrulayan kişi sayısını ortaya çıkarmıyoruz.
Ekibin yaptığı açıklamalara göre Mt Gox kullanıcılarının benzer bir araca erişimi olsaydı, belki de çöküş önlenebilirdi. Bu yeni protokol, yönetim açısından gerçekten bir yolsuzluk olmaması kaydıyla, şirketi bile kurtarabilirdi.
Libra’da Kullanılacak Mı?
Chalkias’ın LinkedIn yayınına göre DAPOL’un en önemli özelliklerinden biri herkese izin vermesi. Chalkias konuyla ilgili açıklamalarında, “Kanıt doğrulamasına katılmak, aynı zamanda daha önce var olmayan ekstra bir otomatik doğrulama aracı sağlıyor.” ifadelerini kullanıyor.
Bunların yanında Calibra Araştırma ekibi, DAPOL’un Libra projesi içinde uygulanıp uygulanmayacağından ve nasıl uygulanacağından emin değil. Ancak sayısız alan üzerinde derin bir etkisi olacağına inanıyorlar.