Bitcoin (BTC) özellikle blok ödülü yarılanması sonrasında sergilediği fiyat hareketleri dolayısıyla birçok yatırımcıyı hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü yarılanma sonrasında bir ralli başlaması bekleniyordu ama BTC 9.000 dolar ile 10.000 dolar arasında sıkıştı kaldı.
Bu fiyat hareketi ile ilgili olarak yapılan son açıklamalar ise farklı bir bakış açısı sunuyor. Yapılan açıklamalara göre eğer merkezsiz finans (DeFi) alanında yaşanan yükseliş yaşanmasaydı BTC şu anda çok daha düşük seviyelerde işlem yapıyor olabilirdi.
DeFi’nin Büyümesi
DeFi, borç verme, türev ürünler, borsalar ve ödemeler gibi birçok şekilde kullanıcılarla buluşuyor. DeFi piyasası etrafında yaklaşık olarak 3 aydır büyük bir heyecan bulunuyor ve bu da token’lara yansıyor. DeFi token’larının birçoğu bu süreç içinde rekor fiyatlara ulaştı. Özellikle DeFi ekosistemindeki Compound gibi yeni projelerin token’ları büyük ilgi görüyor.
Bununla birlikte DeFi’da yaşanan son artışları tetikleyen şeyin likidite madenciliği ile ilgili olduğu ifade ediliyor. Likidite madenciliği, kullanıcıları çekmek için yeni DeFi protokolleri tarafından teşvik edilen bir program setup’ı olarak karşımıza çıkıyor.
DeFi ve Bitcoin
Aslında DeFi ekosisteminin patlama noktasına ulaşmasını Compound’ın sağladığı ifade ediliyor. Çünkü Compound hem proje olarak hem token olarak büyük ses getirdi ve rekor üstüne rekor kırıldı. Compound’a ve token’ı COMP’a ilginin birden büyümesi diğer DeFi projelerine olan ilginin artmasını da sağladı.
Yapılan açıklamalara göre DeFi ekosistemine ilginin artması Bitcoin fiyatını etkiledi ve bir düşüş başlamak üzereyken fiyatın 9.000 doların üzerinde kalmasını sağladı. Eğer DeFi ekosistemi olmasaydı ya da ilgi bu kadar büyük olmasaydı Bitcoin, blok ödülü yarılanması sonrasında beklenen fiyat hareketinin yaşanamaması sebebiyle çok daha düşük seviyelerden işlem görüyor olabilirdi.
Bitcoin fiyatı ile ilgili daha önce hiç böyle bir yaklaşım dile getirilmişti. Dolayısıyla bu yaklaşım BTC ile ilgili farklı bir pencere açabilir.