Birçok ülke artık kripto paralar için yasal bir çerçeveye ihtiyaç duyulduğunu kabul ediyor. Hindistan, ABD, Türkiye ve diğer ülkeler önemli kararların arifesinde. Hindistan’ın halihazırda bazı düzenlemelere sahip olduğunu savunan Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) Başkanı, hükümetin Bitcoin ve kripto paralar için politika oluşturmasını istedi.
Pakistanlı Kripto Para Yatırımcıları
Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) Başkanı Nasir Hayat Magoon, Pakistan vatandaşlarının 20 milyar dolarlık kripto para yatırımına sahip olduğunu düşünüyor. Bir basın toplantısında, FPCCI başkanı Pakistanlıların kripto para birimi değerlemelerinin yerel bir rapora dayandığını açıkladı.
Raporda, Hindistan’ın bu alanda bazı kısıtlamalar uyguladığına işaret ederek hükümeti bir kripto para politikası uygulamaya çağırdı. Ekim ayında Chainalysis tarafından yayınlanan bir araştırma, Pakistan’ın bir önceki yıl boyunca kripto para biriminin benimsenmesinde muazzam bir artış yaşadığını ortaya koydu. 2021 Chainalysis Küresel Kripto Edinme Endeksi, Pakistan’ı Vietnam ve Hindistan’ın ardından endeks puanı açısından en yüksek üçüncü sıraya koydu. Sıralama üç metriğe dayanmaktadır: iletilen kripto paraların değeri, P2P işlem hacmi ve aktarılan varlıkların toplam değeri.
Pakistan Kripto Düzenlemesi
20 Ekim 2021’de Pakistan’ın Sindh Eyaletinin en yüksek yargı organı federal hükümeti kripto para birimi düzenlemesi için uyardı. Sindh Yüksek Mahkemesi (SHC), Bilgi Teknolojileri ve Hukuk Bakanlığı gibi devlet kurumlarına Pakistan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SECP) ve merkez bankası gibi düzenleyicilerle üç ay içinde kripto kuralları oluşturma konusunda iş birliği yapmalarını emretti.
SECP, Kasım 2020’den bu yana kripto yasasını düşünüyor. Pakistan Devlet Bankası Başkanı Reza Baqir, kripto para düzenlemesinin yanı sıra, bankanın bir merkez bankası dijital para biriminin olanaklarını analiz ettiğini açıklamıştı.
Yani yakında Pakistan’ın da kripto paralara yasal bir çerçeve oluşturmaya çalıştığını göreceğiz. Tüm devletler bu konuda en azından ön araştırma sürecini devam ettiriyor. Ülkemizde ise henüz netlik kazanmış bir kripto düzenlemesi bulunmuyor. Acil olarak kriptonun günlük ticarette kullanımını yasaklayan hükümet bu hususta net bir politika açıklamadı.