İlk kripto para ön satış (ICO) patlaması sırasında doğan neredeyse unutulmuş bir kripto iletişim uygulaması, kripto ekosisteminde en aktif olarak geliştirilen projelerden biri haline geldi. Blockchain veri analiz platformu Santiment’in 21 Mart tarihli bir gönderisine göre açık kaynaklı bir kripto mesajlaşma uygulaması olan Status adlı Ethereum tabanlı bir proje şu anda son otuz gün içinde en aktif olarak geliştirilen üçüncü proje konumunda.
Status Ekibi Küllerinden Yeniden Doğdu
Santiment, Status’un geçtiğimiz ay Cardano’dan on ve en aktif olarak geliştirilen proje olan Chainlink‘ten 17 daha az olmak üzere 434’ün üzerinde GitHub sözleşmesi olduğunu paylaştı. Henüz yayınlanmamış olan iletişim uygulaması kendisini Discord ve Telegram’a rakip olarak konumlandırıyor, topluluk odaklı özellikleri öne çıkarıyor ve kullanıcıların platformu aracılığıyla birbirlerine kripto göndermelerine izin verdiğini iddia ediyor.
Diğer şifreli mesajlaşma uygulamalarının çoğu kaydolmak için telefon numaralarına ihtiyaç duyarken, Status kullanıcıların kripto cüzdan adreslerini kullanarak platforma kaydolmalarına izin veriyor. Bununla birlikte Temmuz 2017’deki ilk ICO patlaması sırasında ilk kez piyasaya sürülen ve 24 saatten kısa bir süre içinde yerel SNT token’ı için şaşırtıcı bir şekilde 100 milyon dolar toplayan Status’un yapım aşaması en az altı yıl sürdü. Proje daha sonra çalışan bir ürünü pazara sunmakta yavaş kaldığı için eleştirilere maruz kaldı.
Nisan 2020’de projenin liderliği CEO Jarrad Hope ve baş iletişim sorumlusu Carl Bennetts, SNT token satışının kayıtsız bir menkul kıymet teklifi olduğunu ilan eden bir toplu dava davasında bireysel sanıklar olarak adlandırıldı. Ancak 8 Kasım 2023’e gelindiğinde proje önümüzdeki aylarda uygulamasının alfa ve beta sürümlerinin piyasaya sürüleceğini duyurdu.
Status Ekibinden Açıklama Gecikmedi
Status, 8 Kasım’da yayınladığı bir blog yazısında topluluğun uygulamanın geliştirilmesiyle ilgili bazı endişelerine değinerek tüketiciye yönelik bir süper uygulama oluşturma konusundaki ilk vizyonunun aşırı iyimser olduğunu söyledi.
Status, Whisper protokolünü terk etmesine neden olan ölçeklenebilirlik zorluklarının yanı sıra 2018 kripto piyasası çöküşü sırasında personelini işten çıkarmak zorunda kalması da dahil olmak üzere geliştirme hıçkırıklarının çeşitli nedenlerini gösterdi. Ancak geliştirme faaliyetlerinin yeniden canlanması ve 2022’nin sonlarında başlayan kripto fiyatlarındaki artış firmanın yeniden ayağa kalkmasını sağladı. Status ekibi konuya yönelik şu ifadeleri paylaştı:
“2022 boğa piyasası bize Status’un güncellenmiş stratejisini uygulamak için gereken mali gücü sağladı, bu nedenle bir sonraki adım kuruluşu iddialı vizyonumuzu gerçekleştirmek için gereken kaynak seviyesine geri ölçeklendirmekti.”
Projenin yerel SNT token’ı şu anda son 24 saatte %2,4 ve geçen yıla göre yaklaşık %50 artışla 0,04 dolardan el değiştiriyor. SNT, CoinGecko verilerine göre 3 Ocak 2018’de ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0,68 dolardan %93,4 aşağıda bulunuyor.