Blockstream CEO’su Adam Back Cointelegraph ile yaptığı röportajda Bitcoin ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Back, kendisi için hiçbir varlığın Bitcoin’in üzerinde olmadığını, merkez bankaları tarafından piyasaya sürülecek dijital varlıkların ya da diğer tüm coin’lerin Bitcoin’den daha önemsiz olduğunu dile getirdi.
Bilindiği gibi Adam Back Bitcoin ile ilgili çalışmalar yürütmeye başlayan ilk insanlardan biriydi. Ayrıca Back, hashcash proof of work sisteminin de geliştiricisi olarak karşımıza çıkıyor.
“Libra Bir Kripto Olamayacak”
Bahsi geçen röportajda Back, Çin’in merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) olası gelişmeleri ve Blockchain teknolojisinin özel kurumlar tarafından artan kullanımı hakkında yorumlar yaptı. Back, bu gelişmelerin hiçbirinin “sansürsüz para” olarak tanımlanan Bitcoin’den daha önemli olmadığını dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı:
Bence Blockchain’ler yetkisiz, sansürsüz kullanım ve serbest piyasa parası oluşturmak için altın benzeri bir dijital varlık kullanıyor: Bitcoin. Sanırım kripto para işlemleri gibi bazı kullanım durumlarında stablecoin bulundurmak mümkün, ancak bu durum faydalı olsa da, doğal olarak Bitcoin’in gözetim riski altında kalacaklar. Ayrıca merkez bankası dijital para birimleri de kullanıcılara çekici gelmeyebilir. Çünkü operasyona yansıyacak geleneksel kuruluş çıkarları söz konusu olabilir.
Öte yandan Back Facebook’un kripto para projesi Libra ile ilgili yaptığı yorumlarda da, bahsi geçen varlığın kripto para birimleriyle ilgisi olmadığını, başka bir finansal girişim olduğunu dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı:
Libra, merkezi olmayan bir kripto para birimi olmayacak ve sadece bir kripto para cüzdanına benzeyen kullanıcı arayüzü ile Venmo, PayPal ve QQ Pay’e yönelik bir iş konsorsiyumu yarışmacısı olarak kalacak.
“Bitcoin En Önemlisi”
Back, Bitcoin’in geliştirilmekte olan tüm projelerden daha önemli olmasını özerkliğe bağladı ve şu açıklamaları yaptı:
Sonuçta şirketler, kullanıcıların yaşadığı kayıt ve kullanım sorunlarını azaltmak için maddi çıkarlara sahipler. Hükümetler ise politika tekelleri sayesinde rekabetten uzak kalabiliyor. Bu yüzden çeşitli ülkelerde işlerin nasıl geliştiğini göreceğiz. Ancak bugünün stablecoin’lerini Bitcoin’in özerklik özelliklerinin çoğundan yoksun olarak ve gelecekte piyasaya sürülecek merkez bankası dijital para birimlerini de hükümetlerin şu anda benzer şekilde işlettikleri sistem olarak göreceğim.