Hollandalı ve Fransız bankalar ING ve Société Générale, dağıtımlı defter teknolojisinin sıvılaştırılmış doğal gaz üretimine getirebileceği faydaları değerlendiriyor.
Reuters’ın haberine göre iki banka LDG tüccarlarıyla görüşmelerini sürdürüyor ve geleneksel enerji üretimi ekosistemine blockchain’i getirmenin olası sonuçları üzerinde tartışıyor. Blockchain’in işlemlerin kayda geçirilmesi ve kaynak danışmanlığı alanlarında elektronik sistem olarak rol alabileceği düşünülüyor. Blockchain’in bu şekilde, doğrulama ve üçüncü kişilere ihtiyaç duyulmaksızın tüm partilerin ağ üzerinden gönderilerin bilgisini takip edebilmesine olanak sağlayacağı kanısı ağır basıyor.
ING Bank ticaret ve emtia finansı yönetim direktörü Patrick Arnaud, konuya dair şunları kaydetti:
“Sıvılaştırılmış doğal gaz gelişmekte olan bir piyasa olduğu için kesinlikle odaklanmak istediğimiz bir alan ancak aynı zamanda bu piyasanın birkaç çok iyi oyuncu tarafından kontrol edildiğinin de farkındayız.”
Arnaud’a göre blockchain altyapılı bir platform önümüzdeki birkaç ay içinde test aşamasına gelebilir.
Bu proje, ne ING Bank ne de Société Générale için enerji alanındaki ilk blockchain projesi değil. Geçtiğimiz ay iki banka Mercuria ticaret evine Afrikalı yağ kargosunu Çin’e satarken blockchain platformlarını kullanma teklifi sunmuştu. Kabul edilen teklif sonucunda yapılan deneme başarıyla sonuçlanmıştı. Taraflara göre Mercuria blockchain sayesinde işlemlerin süresini üç saatten 25 dakikaya düşürmüş, depolama ve taşıma masraflarını ise yüzde 30 oranında azaltmıştı.
Société Générale yıllardır blockchain teknolojisi üzerinde çalışmalar yapıyor. Banka şu ana kadar uluslar arası birçok blockchain konsorsiyumuna ve projesine katıldı. Geçen senenin yaz aylarında ise küçük ve orta boyutlu işletmeler için blockchain altyapılı, alışveriş sonrası için kullanılacak bir sistem oluşturmak için altı farklı Avrupalı finans kuruluşuyla bir anlaşma imzaladı.
Yeni blockchain çözümünün işlem masraflarını azaltması, takas ve kliring işlemlerini hızlandırması ve yüksek güvenlik standartları getirmesi bekleniyor..