Küresel varlık yönetim firması Sprott’un CEO’su Peter Grosskopf 7 Mayıs’ta Kitco Haberleri’a bir röportaj vardı. Röportaj esnasında Grosskopf, Blockchain teknolojisinin altını daha değerli ve pratik bir varlık haline getireceğini ifade etti.
Altın ve Blockchain
Altının günlük hayattaki kullanımının ve Blockchain’in bu durumu nasıl iyileştirebileceğinin bir değerlendirmesini yapan Grosskopf şunları dile getirdi:
Altının kritiğini yapmanın oldukça gerçekçi olacağını düşünüyorum. Çünkü bir benzin istasyonuna gidip arabanızın deposunu doldurduğunuz zaman ödemeyi altınla yapamıyordunuz. Ancak artık altını Blockchain sayesinde dijitalleştirebiliyoruz. Dolayısıyla altın çok kolay ve hızlı bir şekilde transfer edilebilecek ve hatta bir ödeme aracı olarak kullanılabilecek. Seyahat ederken tüm alışverişlerinizde altın ile ödeme yapmanıza imkan tanıyacak kartlar olacak.
Bunun yanında Grosskopf, altının para yerine kullanılabilecek bir araç haline gelebilmesi için daha geniş bir kullanıcı tabanı tarafından kullanılması gerektiğini dile getirdi. CEO’ya göre, altının günlük işlemlerde ve alışverişlerde kullanılması da bunun gerçekleşmesine büyük ölçüde yardımcı olabilir.
Bitcoin ve Dijital Altın
Öte yandan Peter Grosskopf, “dijital altının” Bitcoin’den farklı olduğunu savunuyor ve daha çok stablecoin gibi bir varlık olduğunu ileri sürüyor. Çünkü Grosskopf’a göre dijital altın fiziksel bir varlığa bağlanıyor.
Bununla birlikte hem Bitcoin hem Grosskopf’un varsayımsal dijital altınları online işlemlerin güvenli bir şekilde takip edilebilmesini sağlamak için Blockchain teknolojisini kullanıyor. Dolayısıyla iki varlığında ortak bir yönü bulunuyor. Hatta Grosskopf’a göre, dijital altınlar Blockchain üzerinde çalışacağı için saldırıya uğramaları da neredeyse imkansız…
Tüm bunların yanında Bitcoin çok uzun zamandır “dijital altın” olarak nitelendiriliyor. Örneğin, milyarder yatırımcı Peter Thiel yaklaşık bir yıl önce “altının çevrimiçi karşılığı olarak Bitcoin’i gördüğünü” ifade etmişti. Eski JP Morgan yöneticisi Alex Gurevich de Bitcoin’in yaşamaya devam ettiği her gün dijital altın olma yolunda bir adım daha attığını dile getirmişti.
Ancak Grosskopf’un dijital altın yaklaşımı uzun zamandır piyasanın alıştığı “dijital altın” nitelendirmesinden çok daha farklı görünüyor… Hangi “dijital altın” kavramının gelecekte varlığını sürdüreceğini ise zaman gösterecek…
Kaynak: Cointelegraph