Bloomberg’in 29 Ocak’ta paylaştığı bir habere göre, finansal hizmetler devi JPMorgan uzmanları Blockchain teknolojisinin bankalara ve ödeme sistemlerine fayda sağlayacağını dile getiriyor.
Blockchain Neleri Değiştirebilir?
Cointelegraph’ın haberine göre JPMorgan küresel araştırma yöneticisi Joyce Chang dün, “Blockchain küresel ödeme sistemini kökten değiştirmeyecek. Ancak bu alanda marjinal gelişmeler olmasını sağlayacak. Bu gelişmeler muhtemelen 3-5 yıl içinde etkisini gösterecek ve genellikle ticari finans alanında gerçekleşecek” açıklamasını yaptı.
Chang’in öncülüğünde yayımlanan rapora göre, ticaret finansmanında kullanılan Blockchain uygulamaları, verimlilik yönünden sayısallaştırma yoluyla elde edilen yüksek potansiyel kazançlar sebebiyle daha yaygın kullanılıyor. Ayrıca raporda kripto para birimlerinin büyük ilgi topladığı ancak asıl önemli olanın onların altında yatan teknoloji olduğu belirtiliyor.
Bunun yanında Chang raporda uluslararası alanda 157 üye bankadan oluşan Bankalararası Bilgi Ağı’na da (IIN) değindi. JPMorgan tarafından ve Ethereum Blockchain’i tabanlı Quorum platformu üzerinde geliştirilen IIN, bankalar arasındaki bilgi paylaşımının zorluklarını ele alıyor ve alıcılar arasındaki işlemleri hızlandırmayı hedefliyor.
İspanyol Bankaları
Rapora göre, BBVA ve Santander gibi İspanyol bankaları özellikle kendi alanlarında Blockchain teknolojisini uygulama konusunda tüm dünyaya kıyasla ilerideler. Örneğin, Aralık 2018’de BBVA, Porsche Holding ile Blockchain teknolojisini kullanarak 150 milyon Euro değerinde kredi anlaşması imzaladı. Nisan 2018’de ise BBVA, kredi işlemlerini tüm sürecini Blockchain teknolojisi üzerinden yürüten dünyadaki ilk banka olduğunu açıkladı.
Öte yandan her iki banka da Avrupa Birliği Güvenilir Blockchain Uygulamaları Birliği’ne (IATBA) üyeler. BBVA ve Santander’in IATBA’ya davet edilen ilk beş ülke arasında yer aldığı biliniyor.
Dört Ana Zorluk
Blockchain bazı finansal hizmet alanlarında yaygın olarak kabul edilse de Chang bu teknolojinin dört ana zorlukla karşı karşıya olduğunu dile getiriyor: Ölçeklenebilirlik, entegrasyon, maliyet verimliliği ve düzenleme.
Ancak Blockchain bu zorluklarla karşı karşıya olsa da dünyadaki önemli finans kurumları ve şirketler tarafından kullanılmaya başladı bile… Özellikle tedarik zinciri alanında büyük firmaların kullandığı teknoloji şimdiden günlük kullanımlarda yer etmeye başladı.